Sezóna špargle je pomerne krátka, užite si ju preto dosýta. Túto zeleninu bude milovať vaše telo rovnako ako vaše chuťové poháriky.

Biela, zelená či fialová?
Špargľa biela pochádza zväčša z domácej produkcie a obľube sa v týchto týždňoch teší azda najviac. Práve vďaka jej čerstvosti. Zelená sa dováža z celého sveta a počas roka ju nájdete v obchode takmer stále. Jediný  rozdiel je v spôsobe ich pestovania – biela sa pestuje bez prístupu svetla. Bielej špargli preto chýba farbivo a špargľa sfarbená do fialova obsahuje viac cukru.

Kedy je špargľa čerstvá?
Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit že pukne, vybrali ste si správne. Všímajte si aj stonky v časti rezu. Ak začínajú plesnivieť, špargľa bola skladovaná dlhšie.
Do chladničky špargľu odkladajte zabalenú do vlhkej utierky a spotrebujte ju do troch dní.

Čistenie a varenie špargle
Špargľu čistite zhora dole okrem hlavičky. Drevnatú, staršiu špargľu očistite obzvlášť dôkladne, inak bude horká.
Pri varení stačí, ak do vody pridáte trošku soli, cukru a pokojne pár plátkov citrónu. Jej chuť bude oveľa lahodnejšia. Vývar môžete použiť na prípravu zeleninovej polievky.

Zdravý tip: Uprednostnite surovú, na malé kúsky nakrájanú špargľu, pred varenou. Pri varení z nej ubúdajú cenné látky.

Nadopujte sa vitamínmi z jarného zemiakového šalátu so špargľou. 

Benefity špargle pre zdravie
Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta.

  • Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu.
  • Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom.
  • Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.
  • Špargľa je zdrojom vitamínu E, ktorý posilňuje váš imunitný systém.
  • Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu.
  • Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov.
  • Bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie.
  • Špargľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorú by mali z potravy prijímať tehotné a ženy, ktoré plánujú otehotnieť.
  • Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.
  • Minerály v špargľovej šťave z nej robia dôležitú potravinu pre diabetikov.

So špargľou opatrne, ak trpíte zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi. Táto zelenina má vysoký obsah purínov, a preto vás po nej môže postihnúť nepríjemný záchvat dny.

Zdroj: health.com, framedic.sk

Publikované: Pred viac ako 1 rokom
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.