Tipy a rady Recepty na sušené paradajky: Kedy chutia najlepšie?

Sušené rajčiny síce pochádzajú z južného Talianska, no miluje ich celý svet. Talianski roľníci dostali kedysi výborný nápad. Chceli si totiž rajčiny vychutnávať počas celého roka, a tak ich začali sušiť na horúcom južnom slnku. Suchý a horúci vzduch spolu so silou slnečných lúčov vysušil paradajky, ktoré sa vzápätí nakladali do extra panenského olivového oleja v sklenených pohároch. Tak sa zrodil jeden z mnohých ikonických vývozných artiklov Apeninského polostrova.

Najlepšie využitie sušených paradajok
Jedál so sušenými paradajkami je nekonečné množstvo. Od rôznych predjedál cez cestoviny, omáčky, ryžu, mäso až po ryby. „Povedzme, že najlepší spôsob, ako si ich vychutnať je tento – zoberte domáci chlieb a zľahka ho opečte. Postriekajte ho olivovým olejom a na vrch rozmiestnite sušené paradajky, kapary aj ančovičky. Najlepšie chutí s pohárom bieleho vína,“ prezrádza pre náš portál kuchár a spolumajiteľ stupavskej reštaurácie Ristorante pizzeria Da Mario e Nicola Mario Maglione.

Sušenie paradajok zvládne každý
Na výrobu vlastných sušených paradajok siahnite po veľkých dužinatých odrodách, vhodné sú veľké podlhovasté, takzvané slivkové paradajky, ktoré obsahujú menej vody. Môžete z nich pri príprave vydlabať vnútro, no táto možnosť je iba na vás. Paradajky môžete sušiť viacerými spôsobmi.

Sušenie rajčín na slnku
Pôvodná procedúra sušenia paradajok je na slnku, na čerstvom vzduchu. Čím slnečnejšie a suchšie počasie, tým lepšie. Práve preto je ich najjednoduchšie pripravovať v lete. A pri našom podnebí to je hračka. V lete nás opäť čakajú horúčavy, čo síce nie je dobré pre nás, no paradajky môžeme sušiť vo veľkom „Príprava je jednoduchá, aj keď trošku zdĺhavá,“ upozorňuje Mario Maglione a pridáva vlastnoručne vyskúšaný postup. „Zoberte paradajky, prekrojte ich po dĺžke na polovicu a naukladajte ich šupkou nahor na mriežku. Posypte soľou a nechajte ich na slnku asi desať dní. Dôležité je zobrať ich na noc dovnútra a aj v prípade nepriaznivého počasia. Môžete ich tiež prikryť sieťkami, aby sa k nim nedostal hmyz. Po desiatich dňoch ich sterilizujte takto: nechajte zovrieť vodu spolu s octom a ponorte tam na pár minút paradajky. Na vzduchu ich potom vysušte utierkou. Po jednej vkladajte paradajky do vopred vysterilizovanej nádoby a súčasne ich zalievajte extra panenským olivovým olejom. Dôležité je, aby bola posledná vrstva celkom zaliata olejom. Podľa chuti môžete pridať bazalku, mätu alebo čili papričky,“ delí sa o osvedčenú receptúru šikovný kuchár zo Sicílie.

Sušenie paradajok v rúre
Sušenie v rúre je pohodlné a podstatne rýchlejšie. No aj keď je táto metóda oveľa rýchlejšia, výsledný produkt je menej efektívny v porovnaní so sušením na slnku. Paradajky si totiž zachovávajú čerstvosť kratší čas.

Prichystajte si veľké plechy, ktoré vysteľte papierom na pečenie pre jednoduchšie čistenie neskôr. Prekrojte paradajky, vymačkajte z nich šťavu a naukladajte ich na plech. Špeciálnym tipom, ktorý pomôže rovnomernému sušeniu rajčín je zopár pichnutí ostrým nožom do každého kúska. Postriekajte ich zľahka olejom, aby sa nelepili a zachovajte medzi nimi rozostupy. Rozohrejte rúru na 90 stupňov. Môžete dať rajčiny aj rovno na papier na pečenie, no keď ich naukladáte na mriežku, usušia sa rovnomerne. Po dvoch hodinách sa začnú sušiť no stále ešte budú trochu vodnaté. Skontrolujte ich a ak používate viac plechov, vymeňte ich alebo otočte v prípade, ak sa jedna strana suší rýchlejšie ako tá druhá. Niektorí ľudia majú radi rajčiny už v tomto stave a používajú ich do omáčok zo sušených paradajok na cestoviny či do šalátov. Ak to chcete vyskúšať, vyberte ich a dajte po vychladnutí do chladničky. Spotrebujte do dvoch dní, alebo zamrazte.
Ak ich sušíte ďalej, kontrolujte každú hodinu. Mali by byť hotové o 6 až 8 hodín. Overíte si to tak, že paradajky už nebudú vlhké a lepkavé, ale tvrdé. Keby ste boli v pokušení zrýchliť proces a pridať teplotu, neprekračujte 120 stupňov. Potom sa totiž rajčiny začnú variť a nie sušiť.

Sušenie rajčín v sušičke na ovocie a zeleninu
Paradajky vysušíte jednoducho i v sušičke na ovocie a zeleninu. Je to pohodlné a robotu za vás v podstate urobí stroj. Paradajky nakrájajte približne na pol centimetrové plátky. Menšie kúsky majú totiž tendenciu stmavnúť, hrubšie sa zas vysušia nerovnomerne. Keď siahnete po podlhovastých odrodách, krájajte ich po dĺžke, keby boli príliš dlhé, prekrojte kúsky radšej na polovicu.
Položte rajčiny šupkou nadol na sitá, osoľte, postriekajte olivovým olejom, môžete pridať aj cukor. Nechajte medzi nimi voľný priestor, aby mohol cirkulovať vzduch. Nastavte prístroj na 60 stupňov a sušte 6 až 8 hodín. Počas sušenia sitá niekoľkokrát medzi sebou prehoďte, aby sa všetky usušili rovnomerne. Z času na čas na ne dozrite a tenšie kúsky vyberte skôr, hrubšie nechajte poriadne presušiť. Dbajte však aj na to, aby ste to neprehnali, lebo by mohli začať tmavnúť. Aj keby ste ich však nechali v sušičke príliš dlho, nebojte sa, tá skvelá chuť z nich nevymizne. Po uplynutí času sitá vyberte a nechajte chladnúť asi desať minút. Potom rajčiny naložte a sterilizujte, alebo ich vložte do vzduchotesného vrecúška či nádobky a dajte do chladničky, kde vydržia 6 až 9 mesiacov. Môžete ich aj zamraziť.

Sušenie paradajok v mikrovlnke
Veru, je to tak. Sušené paradajky sa dajú vykúzliť aj v mikrovlnke, no tento spôsob sa považuje za najnespoľahlivejší. Môžete to však skúsiť. Sušenie paradajok si vyžaduje dve základné veci: prúdenie vzduchu a dôslednosť. A dosiahnuť to v mikrovlnke je výzva. Treba mať trpezlivosť a radšej trénovať s niekoľkými dávkami, aby ste zistili, ako vám to pôjde najlepšie.
Keď sušíte paradajky v mikrovlnke, sušíte ich zvnútra smerom von – na rozdiel od iných metód. Prirodzene, hrubšie časti sa sušia dlhšie ako tenké. A keď sa varia na silnom výkone príliš rýchlo, obzvlášť sa ich konce môžu rýchlo spáliť. Môžu sa tiež prevariť a vznikne vám lepkavá masa, ktorá má na míle ďaleko od zamýšľaného výsledku. Východisko mikrovlnkového sušenia je teda v nastavení veľmi nízkeho výkonu počas dlhého času. Budete ich tiež musieť pravidelne obracať, aj keď je lákavejšie poriadne to rozpáliť a nechať tak. Vzduch musí cirkulovať, preto je najlepšie naukladať narezané paradajky na mriežku vhodnú do mikrovlnky. Sušte ich na druhom stupni z desiatich počas 45 minút, každú štvrťhodinu ich na podložke otáčajte a detailne kontrolujte. Ako vidíte, sušenie v mikorvlnke je síce rýchle, no zároveň aj poriadne záludné.

Nakladané sušené paradajky
Keď sa vám paradajky podarilo vysušiť, môžete ich po vychladnutí naložiť. Vložte ich do vopred vysterilizovaného skleneného pohára spolu so strúčikom cesnaku, bazalkou a trochou korenia. Poctivo ich stláčajte smerom nadol tak, aby medzi nimi zostalo čo najmenej vzduchu. Zároveň však tlačte jemne, aby ste ich nezničili. Zalejte ich kompletne extra panenským olivovým olejom a uistite sa, že nikde nie sú vzduchové bubliny. Ak je to potrebné, o pár hodín doplňte olivový olej, aby boli paradajky úplne zaliate. Mali by vám takto vydržať niekoľko mesiacov. Predtým, ako sa do nich pustíte, počkajte aspoň týždeň, aby sa chute dobre premiešali.

Nemáte na sušenie rajčín čas? Objednajte si ich! 

Recepty zo sušených paradajok

Keď ste si už paradajky vlastnoručne vysušili, nenechajte ich dlho ležať ladom. Zozbierali sme pre vás skvelé recepty, ako tento chutný poklad využiť. Každému jedlu dodajú výraznú a originálnu chuť. Či už v podobe pesta alebo naložené v oleji.

Pesto zo sušených paradajok

Ingrediencie
300 g sušených paradajok
1 lyžica oregana
1 lyžica kapár 
bylinky podľa chuti (čili, bazalka, petržlenová vňať)
olivový olej – najlepšie sicílsky 
50 g píniových orieškov

Postup
Opláchnite sušené paradajky a osušte ich kuchynskou utierkou. Do vriacej vody nalejte 70 ml octu a povarte v nej paradajky 5 minút. Potom ich vyberte a osušte. Medzitým orestujte na panvici píniové oriešky. Do mixéra vložte paradajky, petržlenovú vňať, kapary, čili, bazalku a extra panenský olivový olej. Mixujte spolu a po chvíľke pridajte píniové oriešky. V prípade potreby dolejte viac oleja. Hotové pesto vlejte do vysterilizovaných pohárikov a ak si to masa vyžaduje, dolejte viac oleja.

Opičí chlieb s parmezánom a pestom

Ingrediencie (8 porcií)

Na cesto
500 g polohrubej múky 
7 g droždia
1 lyžička soli
½ lyžičky cukru
4 lyžice olivového oleja
240 ml vody

Na plnku
75 g roztopeného masla 
100 gr parmezánu
4 lyžice pesta zo sušených paradajok

Postup
Najskôr si pripravíme cesto na pizzu. V nádobe zmiešajte múku, soľ a cukor. V strede vytvorte dierku, nalejte olej, polovicu vody a rozdrobte droždie. Vypracujte vláčne nelepivé cesto, nechajte ho vykysnúť na suchom mieste. Keď zdvojnásobí svoj objem, rozkrájajte ho na 40 častí, z ktorých vyformujte guličky. Každú z nich ponorte do masla a potom do parmezánu. Pokryte nimi spodok tortovej formy. Navrstvite na ne zopár lyžíc pesta a zasypte dostatkom parmezánu. Naukladajte druhú vrstvu guličiek, opäť potrite pestom a zasypte parmezánom. Vložte do trúby vyhriatej na 180 stupňov a pečte počas 40 minút. Povrch by mal byť zlatistý.

Kuskus s pestom zo sušených paradajok

Ingrediencie (4 porcie)
200 g kuskusu
2 lyžice kapár 
12 sušených paradajok
1 pomaranč
20 g feniklovej vňate 
50 g olúpaných mandlí 
soľ
olivový olej 
mleté čili papričky 

Postup
Ponorte kapary do misky s horúcou vodou. Medzitým dajte zovrieť 250 ml vody so štipkou soli a lyžicou olivového oleja a odstavte z ohňa. Prisypte kuskus, nechajte ho tam desať minút a premiešajte vidličkou. Umyte a osušte feniklovú vňat, odložte si dve – tri vetvičky bokom, odložte si aj dve sušené paradajky a jednu lyžicu opláchnutých a osušených kapár.  Do mixéra nasypte zvyšok paradajok, fenikla, kapár, mandle, ošúpaný pomaranč, šťavu z citrónu, štipku mletých čili papričiek a vymiešajte do hladkej textúry pesta.  Prilejte 4 lyžice oleja, kvapku studenej vody a opäť premixujte.

Pomiešajte kuskus s pestom a nechajte chute pôsobiť spolu aspoň hodinu. Zostávajúce paradajky, fenikel a kapary nakrájajte a ozdobte nimi každú porciu. Jednoduché, rýchle a chutné.

Letný šalát s jahodami, sušenými paradajkami a syrom feta

Ingrediencie
300 g miešaného šalátu
12 sušených paradajok v oleji
200 g syra feta 
24 jahôd 
2 hrste orechov podľa chuti

Na dresing potrebujeme
100 g zrelých paradajok 
60 ml jablčného octu 
40 ml dijonskej horčice 
60 ml extra panenského olivového oleja  
1 lyžička medu 
1 lyžička cesnaku v prášku 
1 lyžička sušenej cibule
1 lyžička oregana 

Postup

Najskôr si pripravíme zálievku. Dobre umyte čerstvé paradajky, rozkrojte ich na polovicu a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Vložte zmes do nádoby, do ktorej pridáte jablkový ocot, dijonskú horčicu, olivový olej a med. Ochuťte soľou, cesnakom v prášku, sušenou cibuľou a oreganom. Vymiešajte tak, aby ste dosiahli rovnomernú konzistenciu. Na šalát nakrájajte sušené paradajky na menšie kúsky, syr feta na kocky a očistite jahody. Orestujte orechy na panvici. Na tanier naaranžujte listy šalátu a na ne naukladajte ostatné suroviny. Polejte pripraveným dresingom.

Gnocchi s rukolou, píniovými orieškami a sušenými paradajkami

Ingrediencie (4 porcie)
600 g gnocchi 
1 strúčik cesnaku
120 g rukoly
3 lyžice píniových orieškov
½ lyžičky mletej papriky
12 sušených paradajok v oleji
1 lyžica parmezánu
1 lyžica olivového oleja 
soľ 

Postup
Do hrnca s dostatkom vody vložte sušené paradajky, aby sa opäť zavodnili. Keď voda začne vrieť, pridajte soľ a gnocchi. Keď sa začnú o pár minút vyplavovať na povrch, vyberte ich z vody – znamená to, že sú hotové. Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a opražte na jemno nakrájaný cesnakový strúčik s píniovými orieškami. Ešte predtým, ako cesnak a oriešky príliš zhnednú, vložte rukolu. Na strednom plameni všetko spolu restujte. Pridajte uvarené gnocchi, z ktorých ste predtým vybrali sušené paradajky. Tie dochuťte mletou paprikou, troškou olivového oleja, nakrájajte ich a vložte k ostatným surovinám na panvicu. Spolu riadne premiešajte a odstavte z ohňa. Servírujte s hrsťou čerstvej rukoly a hoblinkami parmezánu.

Hovädzie so šampiňónmi a sušenými paradajkami

Ingrediencie (4 porcie)
1 kocka hovädzieho bujónu 
800 g hovädzieho mäsa
1 stredná cibuľa
400 g šampiňónov
2 lyžice hladkej múky 
1 lyžica rozmarínu
125 g sušených paradajok

Postup

Rozohrejte trúbu na 170°C.  Nakrájajte mäso na kúsky a obaľte v múke. Nakrájajte cibuľu, sušené paradajky a šampiňóny. Na panvici zohrejte olej a opečte mäso do zlatista. Potom ho vložte do hrnca. Medzitým opražte cibuľku na panvici, pridajte 500 ml vody, kocku bujónu a nechajte zovrieť. Pridajte šampiňóny. Všetko spolu varte na strednom ohni hodinu a pol, alebo vložte do rozohriatej trúby v hrnci pod pokrievkou a pečte 2 hodiny. 15 minút pred koncom pridajte paradajky a rozmarín.

Viete, prečo sú zdravšie tepelne upravené paradajky?

Zdroje: pestovanie.blogspot.com, foodbloger.com. pequerecetas.com, thespruceeats.com, tomatodirt.com, pugliainesclusiva.it, gastronomiaycia.republica.com, rebanando.com, salepepe.it

Publikované: Pred viac ako 1 rokom
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.