Zdravý životní styl Zdravie Prekyslenie organizmu: Acidózu porazíte vhodným jedlom

V prípade, že obličky a pľúca nedokážu vyrovnať pH v tele, hovoríme o acidóze, čiže prekyslenie organizmu. Acidóza znamená zvýšenú kyslosť v krvi a ďalších telesných tkanivách. Hodnota pH v krvi v takom prípade klesá pod hodnotu 7,35 (7 – neutrálny) a telo je prekyslené.

Za prekyslenie organizmu vo väčšine prípadov môže uponáhľaný štýl života. Jedlo v zhone a rýchle žuvanie spôsobuje menšie tvorbu slín, ktoré normálne prispievajú k odkysleniu konzumovanej potravy. K acidóze prispievajú aj kyslé perlivé nápoje (kolové nápoje a minerálky).

Zdravé hodnoty pH v tele sa odlišujú
Hladina pH v krvi ovplyvňuje každú bunku v tele. Keď bunky dlhodobo vystavujeme kyslému prostrediu, narušíme ich správnu funkciu, čo môže viesť k mnohým závažným chorobám ako sú kŕčové žily, mŕtvica, cukrovka alebo infarkt.

Zdravé hodnoty pH v tele sú:

  • pH krvi 7,35 – 7,45
  • pH moču 4,6 – 8,0
  • pH slín 7,0 – 7,5

Kyslosť organizmu si môžete nechať skontrolovať laboratórnym vyšetrením alebo pokojne aj doma. Kúpte si v lekárni lakmusové papieriky a zmerajte si pH v moči. Ak sa hodnota bude pohybovať medzi 4,6 až 8, pH  je v norme.

Máte prekyslený organizmus?

Prekyslený organizmus je menej odolný voči vírusom a baktériám. Telo sa snaží kyslosti zbaviť rôznymi spôsobmi a cestami – jednou z nich je koža, a preto sa môže objaviť akné a ďalšie kožné problémy. Ďalšou cestou, ktorou sa organizmus snaží vypudiť kyslosť z tela, je nádcha a tvorba hlienov.

Na možné prekyslenie organizmu vás upozorní:

  • Bolesť hlavy
  • Nespavosť
  • Únava
  • Depresia
  • Zažívacie problémy
  • Kožné problémy (plesne, ekzémy)
  • Zápaly kĺbov
  • Zadržiavanie vody
  • Bolesti svalov

Ako sa zbaviť prekyslenia?

Ak chcete prekyslenie poraziť, potrebná bude zmena jedálnička a dodržiavanie pitného režimu. Vyhnite sa sladeným a perlivým minerálkam, alkoholu, a naopak, pite dostatok čistej vody, zelených a bylinkových čajov, ovocných alebo zeleninových štiav.

Kúzlo jedálnička pri prekyslení tkvie v správnej kombinácii kyselinotvorných a zásaditých potravín. Zásadotvorné by mali prevažovať a kyselinotvorné by ste naopak mali čo najviac obmedziť.

Najviac kyselinotvorné potraviny sú:

  • mliečne výrobky
  • cukor
  • pšeničná múka a výrobky z nej
  • mäso
  • alkohol
  • káva a čierny čaj

Najviac zásadotvorné potraviny:

Vyvážený jedálny lístok doplňte ešte dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu a dvomi litrami čistej vody alebo bylinkového čaju.

zdroj: books.google.cz, soluna.sk, zdravie.sk

Publikované: pred 6 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.