Šetrenie potravinami Potraviny, ktoré nepatria do mrazničky. Máte ich tam tiež?

Strácajú svoju chuť, ale i výživové hodnoty. Ktoré potraviny je lepšie zjesť čerstvé, aby  z nich telo malo skutočne osoh?

Vajcia v škrupine

Máte zásoby vajíčok, ktoré nestíhate spotrebovať? Ak váhate, či ich zamraziť alebo nie, nerobte to. Surovým vajíčkam popraská škrupina, uvarené zmenia svoju textúru a po rozmrazení sú nepoužiteľné.
Tip: Vajíčka rozklepnite a takto ich môžete zamraziť.

Mliečne výrobky sú lepšie čerstvé

Väčšina mliečnych výrobkov teploty pod bodom mrazu neznesie. V prípade mlieka či jogurtov príde po vybratí z mrazničky k oddeleniu tekutiny, mäkké syry úplne zmenia svoju štruktúru a chuťovo nie sú dobré.

Šikovný tip: Zamraziť môžete tvrdé syry a aj tie ideálne v nastrúhanej forme.

Zelenina a ovocie

Možno budete prekvapení, ale aj časť úrody z vašej záhrady sa v mrazničke iba znehodnotí. Na mrazenie nie je vhodná surová zelenina s vyšším obsahom vody, zostane z nej kaša bez chute. Zemiaky, reďkovky, uhorky, papriku či paradajky pred mrazením na chvíľu blanšírujte, teda ponorte do horúcej vody. Z ovocia nie sú na mrazenie vhodné jablká, melóny ani citrusové ovocie.

Med

Neexistuje dôvod, prečo by med mal skončiť vo vašej mrazničke. Med skladujte v dobre uzavretom pohári pri izbovej teplote.

Káva

Trik s kávou v mrazničke už nie raz vyskúšala každá gazdinka. Neotvorený balíček s mletou kávou skutočne mrazivé teploty prežije, ale iba mesiac. Otvorená káva, zmrazená a následne rozmrazená sa chuťou na kávu už podobať ani omylom nebude.

Omáčky

Omáčky, ktoré prešli varom a nestihli ste ich zjesť, do mrazničky v nutnom prípade dajte. Nepatria sem však dochucovacie omáčky, akými sú majonéza, horčica či rôzne omáčky typu barbecue. Obsahujú zahusťovadlá, ktoré sú citlivé na teploty pod bodom mrazu a po ich rozmrazení úplne zmenia svoju štruktúru.

Kto šetrí potravinami, šetrí svoje peniaze 

Zdroj: casprezeny.azet.sk, healthyleo.com

Vytlačiť stránku
Zdielať článok