Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Nadšenci zdravého životného štýlu sa vo veľkom vzdávajú lepku, z ktorého sa v priebehu niekoľkých rokov stihol stať doslova démon. Podobne je na tom aj mlieko. Veci však nie sú len čierne alebo biele. Potravinová alergia a intolerancia, napriek tomu, že vykazujú podobné príznaky, sú totiž dva celkom odlišné problémy.
Potravinová alergia
O potravinovej alergii hovoríme vtedy, keď sa po požití potraviny, kontakte s ňou či jej inhalácii objaví abnormálna reakcia organizmu zo strany imunitného systému. Ten obvykle bojuje proti infekciám, no tu si situáciu zrazu vyloží tak, že istá potravina je votrelcom a vyvolá z jeho strany neprimeranú, niekedy až život ohrozujúcu reakciu. Podľa Inštitútu Tomasa Pascala Sanza potravinová alergia postihuje jedno až tri percentá populácie a u detí mladších ako tri roky je to až 8 %. Spúšťačmi potravinovej alergie sú najčastejšie orechy, mlieko, ryby, arašidy, vajcia, morské plody, syry, ale i jablká.
Príznaky:
Alergiu teda netreba v žiadnom prípade podceňovať a aj najmenšie podozrenie odporúčame okamžite riešiť s lekárom. Prvý či druhýkrát totiž môže byť reakcia organizmu mierna, no neskôr sa môže nepríjemne vystupňovať.
Potravinová intolerancia
Na potravinovej intolerancii na rozdiel od alergie imunitný systém neparticipuje. V tomto prípade totiž telo jednoducho nie je schopné asimilovať nejakú zložku stravy. Zvyčajne pre deficit potrebného enzýmu, vďaka ktorému sa zložka bežne bez problémov absorbuje. Môžete teda jesť určité potraviny, no po čase vám začnú robiť problémy. Tie ustúpia, ak sa týchto potravín vzdáte. Typickým príkladom je intolerancia na laktózu pre chýbajúci enzým laktázu. Ak vás teda po vypití mlieka nadúva, trápia vás hnačky, žalúdočné kŕče, bolesti hlavy, nevoľnosť či badáte na sebe celkové podráždenie, možno máte s laktózou problém aj vy. Poruchou trávenia mlieka trpí v dospelosti podľa stránky Laktóza.sk viac ako polovica svetovej populácie. Tento problém však ľudstvo pozná už viac ako 5000 rokov. Pri analýze pozostatkov ľadového muža z Álp Ötziho dokonca vedci zistili, že stráviť mlieko mal problém aj on.
Strašiak menom lepok
Ďalšou notoricky známou intoleranciou je tá na lepok. Príznaky tráviaceho charakteru sú podobné ako pri alergii, no v tomto prípade môžete zjesť malé množstvá potravín s lepkom bez toho, aby vás potrápili nepríjemné symptómy. Na rozdiel od alergie, kde už aj stopové množstvo lepku môže vyvolať komplikácie.
Ľudia bojujúci s týmito nepríjemnosťami by mali vyradiť potraviny s obsahom alergénov a pozorne čítať etikety na produktoch, ktoré končia v ich nákupných košíkoch ako aj zasypať čašníkov v reštauráciách podrobnými otázkami, či sa v menu nenachádza pre nich nebezpečná zložka. Aj na našom trhu už existujú bežne dostupné alternatívne produkty.
A tí, ktorí sú zas alergickí na bielkovinu kravského mlieka, môžu siahnuť po bezlaktózových výrobkoch.
Ak trpíte nejakými tráviacimi ťažkosťami, možno za nimi stojí problém s konzumáciou pšenice či sacharidmi. Najistejšia cesta je navštíviť lekára, ktorý vám presne určí diagnózu.
Zdroj: institutotomaspascualsanz.com