Zdravý životní styl Zdravé jedlo Paradajky: ovocie či zelenina?

Botanicky je to ovocie, pretože obsahuje semená a má bobuľovité plody. Termín ovocie sa používa pri sladkých a mäsitých botanických plodoch a termín zelenina zasa na označenie širokej škály rastlinných častí. V mnohých kultúrach je zelenina súčasťou hlavného jedla, zatiaľ čo ovocie je považované skôr za malé občerstvenie alebo dezert.

Na hranici

Neexistuje žiadne striktné pravidlo, ktoré by toto botanické ovocie označovalo za zeleninu, ale vzhľadom na to, že paradajky sa vo všeobecnosti nevyskytujú v dezertoch, ale skôr sa použitím v kuchyni približujú paprike či baklažánu, zaradíme ich do zeleniny.

Žiadna potravina však v skutočnosti nebalansuje na hranici ovocia a zeleniny tak ako paradajka. Avšak paradajky plnené mletým mäsom alebo paradajkový koláč s kozím syrom – to vôbec neznie ovocne.

Ovocie? Zelenina? Oboje!

Existujú dva princípy a prístupy, ako je paušálne definované ovocie. Vedci hovoria, že paradajka je ovocie, pričom ovocie je definované ako „jedlá, reprodukčná časť rastliny…“ Vo výkladovom slovníku sa dočítate: „Všetko, čo rastie priamo na rastline a je jej časťou, pomocou ktorej sa jej semienka dostanú do sveta, je ovocie…“

Informačný zmätok však vzniká preto, lebo „zelenina“ nie je botanickou klasifikáciou, je to kulinárske určenie.


Vedeli ste?

V roku 1893 bol Najvyšší súd v Spojených štátoch nútený rozhodnúť o tom, či by dovážané paradajky mali byť zdaňované podľa tarifného zákona z roku 1883, ktorý sa vzťahuje len na zeleninu a nie na ovocie.

Pri tejto príležitosti vznikol takýto argument: „Botanicky povedané, paradajky sú ovocím rovnako ako uhorky, tekvice, fazuľa a hrášok, ale čo sa týka praxe a reality, ľudia ich považujú za zeleninu, používajú ich varené aj čerstvé, rovnako ako mrkvu, petržlen, repu, karfiol, kapustu, zeler a pod.“

Toto zeleninovo-ovocné polemizovanie bolo približne o 100 rokov neskôr ukončené a vznikla múdra veta, ktorá sa pripisuje novinárovi Milesovi Kingtonovi: „Vedomosti a znalosti nám síce hovoria, že paradajka je ovocie, ale náš rozum nám aj tak nedovolí pridať ju do ovocného šalátu.“

Paradajky naše obľúbené

Kto by si nepamätal vôňu zrelých paradajok počas ich zberu v skleníku. Tieto zážitky si pamätáme ešte ako deti, bolo to obdobie, keď nám k šťastiu stačilo len pekné počasie, slnko, čerstvý vzduch a plný skleník. A ak nám z paradajok ostalo, vedeli sme, čo s nimi. Vám môžeme prezradiť pár nápadov, ako spracovať paradajky na všetky spôsoby.

Mrazenie, sušenie či nakladanie do oleja. Paradajky môžete v kuchyni využiť naozaj naplno.

Ak ste ešte nikdy nenakladali paradajky do oleja, skúste to s nami. Vyrobiť si domáce sušené paradajky isto hravo zvládnete.

Publikované: pred 3 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.