Tipy a rady Otestujte sa: Čo viete o steakoch?

Siahajú vaše znalosti o steakoch ďalej, než po okraj taniera, na ktorom je vaše mäso naservírované? Deväť otázok nášho testu preverí vaše znalosti! 

1. Hovädzí steak je plátok hovädzieho mäsa. No nestačí len tak odrezať kus hovädziny.

Existujú plemená, ktoré sú chované vyslovene kvôli fajnovému mäsu na perfektné steaky. Jedno z nich vidíte na obrázku. Je to býk plemena, ktoré je na chov nenáročné, jeho mäso je krehké, s jemným mramorovaním:



A) Wagyu
B) Angus
C) Charolais

2. Ak chcete spraviť steak, nie je jedno, z ktorej časti tela ho budete robiť. Na steaky nepoužívajte mäso z:
A) Chvosta
B) Pupka
C) Roštenky

3. Jednotné pomenovanie druhov steakov na celom svete neexistuje. Z väčšej časti sa však zhodujú. Najväčšie rozdiely sú medzi Európou a Amerikou. Tento steak však poznajú pod rovnakým názvom všade, pretože je pomenovaný podľa tvaru kosti.


Je to:
A) Flank steak
B) Rump steak
C) T-bone steak

4. Ďalším steakom s charakteristickou „črtou“ je tento. Výrazný tukový stred dáva mäsu šťavnatú, plnú chuť.


Steak s charakteristickým tukovým okom nesie názov:
A) Strip steak
B) Wagyu
C) Rib eye

5. Mäso na steak je najchutnejšie, keď je vyzreté. Zrieť môže za sucha alebo za mokra. Suché zrenie prebieha v chlade za prísnych podmienok a jeho výsledkom je krehká svalovina bez zbytočnej vody s dokonalou arómou, rozplývajúca sa na jazyku. Hovädzie mäso by malo suchou metódou zrieť najmenej:
A) 3 dni
B) 14 dní
C) 28 dní

6. Každý „steakár“ má svoj obľúbený stupeň prepečenia. Všeobecne najobľúbenejší je medium rare. Mierne prepečený steak zvládajú aj príležitostní konzumenti tohto druhu jedla. Medium rare je na obrázku:

A) Druhý
B) Tretí
C) Štvrtý

7. Stupeň prepečenia závisí od času aj hrúbky mäsa. Ak budete bežný, cca 2,5 centimetrov hrubý steak piecť 3 minúty z každej strany, získate stupeň:
A) Rare
B) Medium rare
C) Medium

Otestujte sa: Čo viete o steakoch?


8. V americkej reštaurácii The Big Texan Ranch v štáte Texas sa môžete pokúsiť spraviť rekord v zjedení steaku. Naservírujú vám tam poriadny kus mäsa a k tomu aj prílohy. Steak Big Texan váži:
A) 2,04 kg
B) 2,50 kg
C) 2,17 kg

9. Keď sme už pri tých rekordoch – tipnite si, koľko stojí najdrahší steak?
Jeho názov je A5 Kobe strip steak a cena:
A) 350 USD (302 eur)
B) 703 USD (606 eur)
C) 984 USD (849 eur)

Správne odpovede:

  1. B) Angus (Aberdeen Angus, Black Angus)
  2. A) mäso z chvosta
  3. C) T-bone steak
  4. C) Rib eye
  5. B) 14 dní
  6. B) Tretí
  7. B) Medium rare
  8. A) 2,04 kg
  9. A) 350 USD

Tento test ste zvládli. A ako ste na tom so znalosťami piva? Otestujte sa!

Vytlačiť stránku
Zdielať článok