Tipy a rady Otestujte sa: Ako dobre poznáte bobuľové ovocie?

Jahody, maliny, čučoriedky, černice a ďalšie bobule milujeme pre ich neopakovateľnú vôňu a chuť. Majú široké spektrum použitia – dajú sa jesť čerstvé, mraziť, sušiť, použiť do koláčov, šalátov, robia sa z nich džemy aj víno. Viete o bobuliach viac?

1. Jahody sa začali pestovať okolo roku 1300 vo Francúzsku. Dnes sú známe po celom svete. Koľko odrôd jahôd sa celkovo pestuje?
a) 450
b) 500
c) 600

2. V istej krajine oslavujú Deň čučoriedkového koláča. Uhádnete kde?
a) USA
b) Kanada
c) Aljaška


Čučoriedkovo-banánové pyré chutí deťom aj dospelým.

3. Ktoré ovocie sa nezrelé podobá na iný druh?
a) Brusnice – podobajú sa na čučoriedky
b) Černice – sú podobné malinám
c) Čučoriedky – podobajú sa na černice

4. Viete, ktoré ovocie je na obrázku?
a) Ríbezle
b) Brusnice
c) Arónia

5. Ktorým plodom sa hovorí aj „stromové jahody“ alebo „stromové maliny“?
a) Moruša
b) Granátové jablko
C) Černice

6. Jediná bobuľka pokryje celú odporúčanú dennú spotrebu vitamínu C. O čom je reč?
a) Goji
b) Rakytník
C) Ostružina

7. Sušené ovocie posypané na čokoláde je pastva pre oči aj pre chuť. Viete, ako sa suší?
a) Na priamom slnku
b) Mrazom
c) Vo vákuu

8. Fialové bobule acai berry sú plné antioxidantov. Hovorí sa im aj:
a) Kanadské čučoriedky
b) Mexické čučoriedky
c) Brazílske čučoriedky

9. Bobuľové ovocie treba väčšinou oberať dozreté. Jedno však dozrieva ešte aj po obratí. Je to:
a) Moruša
b) Egreš
c) Ríbezľa

10. Kde dostanete bobuľové ovocie celoročne a ešte vám ho aj dovezú?
a) Na trhovisku
b) Nikde
c) V Tesco

Výsledky:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. B
  5. A
  6. B
  7. B
  8. B
  9. B
  10.  C

Zdroj: Driscolls.com, wikipedia, vitarian.sk, thefoodjournal.com

Publikované: pred 7 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.