Čo spája čerešne s avokádom? Spolu s broskyňami, čerešňami aj slivkami patria ku kôstkovému ovociu. Kôstkovice, alebo aj kôstkoviny, majú jednu pomerne veľkú kôstku, ukrytú v dužine. Obsahujú veľa sacharidov a vody, preto vám po zbere dlho nevydržia a treba ich spracovať. Sladkú chuť kôstkového ovocia najlepšie uchováte v džemoch a zaváraninách.


Čo je kôstkové ovocie?

Zalovte trochu v pamäti. Spomeniete si, ktoré druhy ovocia sem patria? Stačí si to predstaviť – kôstka obalená dužinou...

Zoznam kôstkového ovocia:

  • Čerešne
  • Višne
  • Slivky, mirabelky
  • Ringlóty
  • Marhule
  • Broskyne
  • Mango 
  • Nektarinky – vznikli skrížením slivky a broskyne. Na rozdiel od broskýň majú hladkú šupu a od kôstky sa dužina oddeľuje ľahko. Vo veľkom sa začali pestovať v 60. rokoch minulého storočia.
  • Avokádo – hruškovec americký v tropických oblastiach Južnej Ameriky rastie ako vždyzelený strom, v našich podmienkach ako ker.

Áno, aj avokádo patrí medzi kôstkové ovocie. Hoci sa podobá na zeleninu a chuť má skôr neutrálnu než sladkú, avokádo je ovocie. Takže keď si pochutnávate na avokádovej nátierke, jete niečo ako džem v surovom stave.

S pestovaním kôstkovín si nechajte poradiť 

Snívate o marhuľových džemoch,  a kompótoch z vlastnej úrody? Budete potrebovať veľkú záhradu na vysadenie stromčekov. Jediné kôstkové ovocie, ktoré bude spokojné v črepníku, je avokádo.

Marhuliam a broskyniam sa najlepšie bude dariť v oblastiach s viac ako 180 slnečnými dňami a s priemernou ročnou teplotou vyše 9 °C, čo je zhruba v nadmorskej výške 250 m. n. m. Na pôdu sú broskyne menej náročné, no marhule nemajú rady mokro. Stromy treba najprv zaštepiť a pravidelne presvetľovať, po zbere úrody orezávať. Pokiaľ s tým nemáte skúsenosť, na internete hľadajte radšej odborníka, než návod, ako stromček ostrihať sám. Stromy majú rady, keď ich prekypríte, čím zároveň podporujete ich úrodnosť. Marhule rodia iba na jednoročných výhonoch, preto je rez marhúľ naozaj potrebný.

Pri zbere úrody rozlišujeme, či chceme ovocie rovno jesť, alebo spracovávať. Najlepšie chutia dozreté priamo na strome. Na zaváranie sú dobré plody polotvrdé, sfarbené, nie zelené. Džemy a drene budú chutiť najlepšie z dozretého ovocia.


Pestovanie avokáda zvládnete aj sami

Najjednoduchšie si dopestujete avokádo. Do spodnej tretiny kôstky zapichnite tri špáradlá a položte ju na pohár s vodou tak, aby bola tretina kôstky vo vode. Zhruba po mesiaci z nej vyrastú korienky a semeno napučí. Vtedy kôstku avokáda zasaďte do dvoch tretín do priepustnej pôdy. Aby vám avokádo nerástlo iba do výšky, zrežte kmienok a avokádo vytvorí korunku. Na svetlom mieste, chránenom pred priamym slnkom sa avokádu bude dariť. Doprajte mu dostatok vlhkosti, nie však premokrenie a o päť rokov môžete očakávať úrodu.

Ochorenia kôstkovín dokážu zničiť celú úrodu

Pre broskyne je najnebezpečnejšia kučeravosť broskýň. Choré listy sa stáčajú, menia farbu. Hubovité ochorenie môže spôsobiť až uhynutie celého stromu. Ochrana pred kučeravosťou broskýň spočíva v preventívnych postrekoch.

Nektarinky sú náchylné na múčnatku broskyňovú, napádajúcu listy aj plody.

Dierkované listy a drobné škvrny na všetkých druhoch kôstkovín vyvoláva klasterosporióza.

Stromy sliviek ohrozuje vírusová šarka sliviek. Vírus je veľmi variabilný, znehodnocuje listy aj celú úrodu. Šarke nestačia len slivky, napáda aj ostatné kôstkoviny. Plody napadnuté šarkou sa nedajú spracovávať.

V chladnom a vlhkom počasí ohrozuje kôstkovice hubovité ochorenie monilióza. Postihuje kvety, výhonky aj plody. Určite ste už plody napadnuté moniliózou videli – sú zošúverené, akoby hnilé a napadnuté bielou zrnitou plesňou.

Posilňujte zdravie kôstkovým ovocím

Kôstkové ovocie je bohaté na sacharidy, preto má vyššiu energetickú hodnotu. Zoznam vitamínov a minerálov, ktoré kôstkové ovocie obsahuje: vitamíny A, skupiny B, C, D, E, K, mangán, meď, zinok, selén, horčík, železo, sodík, fosfor, vápnik, vlákninu, sacharidy. Ich množstvo samozrejme závisí od druhu ovocia.


Čerešne a višne

Síce veľa vitamínov neposkytnú, zato vám pomôžu pri únave a problémoch so štítnou žľazou. Tie sa prejavujú dlhodobou únavou, nárastom hmotnosti. Čerešne a višne obsahujú veľa jódu, fosforu, vápnika, železa. Prvé ovocie je plné antioxidantov s výraznými protizápalovými účinkami.

Čerešne a višne sú zdravé, pretože:

  • Obsahujú veľa jódu, fosforu, vápnika, železa
  • Pôsobia protizápalovo
  • Urýchľujú regeneráciu svalov, odplavujú „svalovicu“
  • Obsahujú prírodný melatonín, čo priaznivo vplýva na kvalitu spánku
  • Draslík v čerešniach pôsobí proti zadržiavaniu vody v tele
  • Enzýmy v čerešniach sú aktívne proti zubnému kameňu a parodontitíde

Zdravý tip od čerešní: Vyberajte si tmavšie plody, majú viac zdraviu prospešných látok

Broskyne a nektárinky

Do jedálnička ich zaraďte pre obsah vitamínu A, E, K, železa. Pomáhajú pri anémii, srdcových problémoch, vysokom tlaku, obezite. Nektárinky podobne ako broskyne sú zásobárňou vitamínu A. Dve nektárinky pokryjú dennú spotrebu tohto vitamínu. Okrem toho obsahujú sodík pre zdravšie srdce, vápnik pre pevnejšie kosti, železo pre krvotvorbu.

Broskyne a nektárinky prospievajú zdraviu, pretože:

  • Sú prevenciou očných ochorení ako degenerácia makuly
  • Podieľajú sa na tvorbe červených krviniek
  • Udržiavajú elasticitu pokožky
  • Regulujú tep a znižujú krvný tlak
  • Pozitívne ovplyvňujú trávenie
  • Znižujú LDL cholesterol – ten „zlý“

Zdravý broskyňový tip: Čím je dužina broskýň tmavšia, tým viac vitamínu A obsahuje.




Marhule

Aj z marhúľ môžete prospešné látky využívať po celý rok. Či už čerstvé, sušené alebo v kompóte vášmu organizmu ulahodia vitamínmi C, A, vlákninou, betakaroténom. Pre budúce mamičky sú zaujímavé obsahom kyseliny listovej, no netreba to preháňať, aby vás nedostihli možné účinky medi na bábätko.

Marhule pozitívne ovplyvňujú vaše zdravie, lebo:

  • Dokážu odstraňovať problémy s dýchaním pri astme a alergii či kašli
  • Podporujú funkciu mozgu a schopnosť sústrediť sa
  • Sú považované za prevenciu proti rakovine
  • Upravujú trávenie a vylučovanie
  • Pôsobia antidepresívne a zlepšujú náladu

Zdravý tip, odporúčaný marhuľami: Po marhuliach nepite vodu, hrozí vám veľmi nepríjemná plynatosť až hnačka.

Slivky

Doprajte si ich, pokiaľ chcete mať krajšie nechty, lepšiu pamäť, schudnúť. Je to tak, aj pri chudnutí vám pomôžu, pretože slivky tvoria dve tretiny vody a hoci sú sladké, majú len 210 kJ v 100 gramoch. Ich minerálne zloženie je mimoriadne bohaté na draslík, vápnik, horčík, železo, síru. Konzumáciou sliviek sa staráte o svoje zdravie, pretože:

  • Spevňujú kosti a zuby
  • Zlepšujú odolnosť voči stresu
  • „obaľujú“ nervy a tým navodzujú pocit celkovej pohody
  • prečisťujú organizmus
  • podporujú zrážanlivosť krvi a krvotvorbu
  • upravujú hladinu škodlivého cholesterolu
  • sú veľmi vhodné pri liečbe dny, reumatizmu, ochoreniach obličiek a pečene, zápche
  • zlepšujú imunitu

Slivkový zdravý tip: Pri problémoch s vylučovaním namočte 3 sušené slivky na noc a ráno zjedzte nalačno.

Avokádo

Avokádová nátierka je v našich končinách najobvyklejší spôsob úpravy avokáda. Veď je to jednoduché – stačí ho rozmačkať, pridať pár kvapiek olivového oleja, citrónovej šťavy, soľ, korenie a avokádová nátierka je hotová. Takto chutne do seba dostanete 11 vitamínov, kalcium, železo, magnézum, kyselinu pantothenovú a ďalšie množstvo minerálov.

Avokádo si zaslúži vašu pozornosť, pretože:

  • obsahuje 30 % tuku, ale žiaden cholesterol
  • zo všetkého ovocia je najvýživnejšie
  • posilňuje srdce
  • účinkuje pri chorobách kože a slizníc
  • pomáha pri chorobách pečene
  • upravuje krvný tlak

Zdravý tip pre avokádo: Nedávajte avokádo domácim zvieratám. Obsahuje persín, ktorý je silne jedovatý pre vtáky a domácich miláčikov!


Tip na dozrievanie avokáda za pár hodín

Potrebujete avokádo, ale v obchode mali len ešte nedozreté plody? Poradíme vám, ako vám avokádo „dozreje“ za pár hodín. Zabaľte ho do alobalu a na 10 minút vložte do rúry, vyhriatej na 90 °C. Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. Keď avokádo vychladne, jeho dužina bude mäkká a pripravená na spracovanie.


Marhule aj broskyne v tehotenstve prospievajú

Budúce mamičky sa broskyniam, marhuliam, čerešniam a vlastne žiadnemu kôstkovému ovociu nemusia vyhýbať. Vitamín B9, teda kyselina listová v marhuliach, prospieva vývinu nervového systému bábätka a mamičke prináša psychickú pohodu. Okrem toho sú bohatým zdrojom železa, čím prospievajú tvorbe červených krviniek. V tehotenstve vám postačia 2 – 3 marhule denne. Pre vyšší obsah medi v marhuliach to s týmto ovocím zbytočne nepreháňajte. Úplne sa marhuliam v tehotenstve radšej vyhnite, ak trpíte pomalou srdcovou frekvenciou, zápalom žalúdka, cukrovkou a obezitou.

Broskyne a nektárinky sú v tehotenstve vítané najmä v prvých mesiacoch, keď budúcu mamičku trápia ranné nevoľnosti. Vyčerpanému organizmu vracajú späť chýbajúce minerály a vodu, preto sú broskyne spolu s nektárinkami jedlom aj nápojom. Vysoký obsah vody v nektárinkách a broskyniach pomáha obličkám odplavovať toxíny z tela a tak vám po nich nebudú toľko opúchať nohy. Pre vašu pohodu vám stačí zjesť dve – tri broskyne či nektárinky denne.




Ďalším kôstkovým ovocím, mimoriadne vhodným v tehotenstve, sú čerešne. Obsahujú látky, ktoré ovplyvňujú prekrvenie placenty, chránia pred infekciami, nachladnutím. Po čerešniach sa vám bude lepšie spať, pretože sú nabité melatonínom, „antistresovým“ hormónom spánku. Tip: Ak vás trápia kŕče v lýtkach, zamerajte sa na avokádo. Draslík v ňom si s kŕčami v nohách ľahko poradí. Chrumkajte trebárs batátové hranolky s avokádovým dipom


K zakázaným potravinám pri dojčení ovocie nepatrí

Kôstkové ovocie, rovnako ako všetko ostatné, organizmus matky posilňuje v tehotenstve, aj počas dojčenia. Marhule, broskyne, čerešne, višne aj slivky rastú v našich zemepisných šírkach a preto nie sú tak častým alergénom, ako exotické druhy ovocia. Pre istotu ich však jedzte opatrne a po ich zjedení sledujte reakcie bábätka. Ak sa vyhádzalo alebo ho prehnalo, radšej si na dané ovocie načas nechajte zájsť chuť.

Broskyne dajte bábätku medzi prvým ovocím

Medzi prvými ovocnými príkrmami doprajte dieťaťu s jabĺčkom a banánom aj broskyne a nektárinky. Ošúpte ich a potom rozpučte na kašu, prípadne povarte s troškou vody. Broskyňové pyré ani príkrm z nektárinky už neslaďte, obsahujú dosť fruktózy na to, aby dieťaťu chutili.



Spracovanie kôstkového ovocia

Kôstkové ovocie je vďačným na kuchynské spracovanie. Široké spektrum možností spracovania kôstkovín tak zabezpečí prísun ich vitamínov a minerálov po celý rok. Čerstvé sú vhodné okrem priamej konzumácie do šalátov, koláčov a dezertov. Pre svoj vysoký obsah vody nie sú vhodné na mrazenie, po rozmrazení menia konzistenciu. Lepšie je spracovať ich tepelne konzervovaním.

Na spracovanie sa najčastejšie využívajú marhule, slivky, čerešne, višne, broskyne. Nektarinky sa tešia obľube v studenej kuchyni a ako súčasť dezertov. Avokádo je pre svoju jemnú orieškovú chuť obľúbenou súčasťou šalátov a nátierok.

Kôstkové ovocie môžete:

  • sušiť – najčastejšie marhule, slivky, ale aj čerešne a broskyne,
  • konzervovať – marhuľový, slivkový, broskyňový, čerešňový aj višňový kompót
  • dávať do koláčov a dezertov. Kto by nepoznal slivkové gule!? 
  • variť ako džemy a lekváre – marhuľový džem a slivkový lekvár sú klasika

Príklady najlepších druhov ovocia na zaváranie a lekvár

Na zaváranie sú vhodné druhy marhúľ napríklad Barbora, Hargrand, Lerosa. Ak sa chystáte zavárať broskyne, siahnite po typoch, ktoré sa dobre oddeľujú od kôstky. Príkladom sú druhy Redahaven, Halehaven, z nektáriniek napríklad Flavortop. Višne spracujte radšej trpkejšie, vhodné druhy na kompót, džemy, alebo griotku sú Morellenfeur, Fanal, Morella.  V čerešňovom kompóte budú dobre chutiť druhy Lapins alebo Kordia. Na slivkový lekvár odporúčajú znalci prekvapivo sladký, lahodný druh Toptaste, alebo starý typ President.

Recepty z kôstkového ovocia, ktoré by mala poznať každá gazdinka

Domáci džem a kompót, pripravené uprostred horúceho leta, chutia v zimných dňoch neopakovateľne dobre. Hoci gazdinky dnes nemajú toľko času, ako naše mamy a ich mamy, uvariť pár pohárov marhuľového džemu alebo slivkového či broskyňového kompótu.  

Recept na jednoduchý marhuľový džem bez váženia

Marhuľový džem uvaríte aj bez váhy. Stačí vám obyčajná odmerka, alebo nádoba, ktorou budete merať množstvo. Na dva diely marhúľ potrebujete jeden diel ovocia.

  1. Vopred si pripravíme umyté a suché zaváracie poháre
  2. Zrelé ovocie zasypeme cukrom a necháme cez noc odležať, aby sa cukor úplne rozpustil. Čím je ovocie zrelšie a sladšie, tým menej cukru dáme.
  3. Na druhý deň varíme ovocie na nelepivej panvici, kým sa hmota nezačne lepiť na panvicu a nezačnú sa v nej tvoriť bubliny. Potom ju plníme do zaváracích pohárov.
  4. Naplnený pohár zatvoríme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť.



Recept na avokádovú nátierku Guacamole

Guacamole je všestranne využiteľné. Môžete ho natierať ako avokádovú nátierku, alebo naberať ako dip, prípadne podávať ako prílohu.

Suroviny:  jedno zrelé avokádo, jedna menšia cibuľa, čerstvý cesnak, citrónová šťava, soľ, čierne mleté korenie, štipka mletého chilli, 10ks cherry paradajok                   

  1. Zrelé avokádo rozkrojíme a  vyberieme kôstku. Následne ho vydlabeme a roztlačíme v mise vidličkou.
  2. Pridáme citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie, chilli a dôkladne premiešame.
  3. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a spolu s roztlačeným cesnakom pridáme do avokáda.
  4. Cherry paradajky nakrájame na malé kocky a zmiešame s avokádovou zmesou.
  5. Môžeme servírovať s hriankami, čerstvým chlebom alebo ako dip k nachos.


Recept na sušené slivky a sušené marhule v rúre alebo na slnku

Marhule aj slivky vysušíte v rúre alebo na slnku. Ak budete sušiť marhule a slivky v rúre, umyte ich, rozkrojte, odkôstkujte a na teplote 95 – 100 °C sušte podľa veľkosti asi 5 hodín. Ovocie z času na čas otočte a ku koncu sušenia znížte teplotu na 60 °C.

Na sušenie marhúľ a sliviek na slnku je potrebné stabilné slnečné, suché počasie. Sušenie ovocia  na slnku trvá asi 5 – 7 dní. Odkôstkované očistené marhule a slivky poukladajte na sieťku, aby vzduch okolo nich prúdil a po usušení ich skladujte v uzavretých nádobách. 

Recept na zavárané slivky

Na slivkový kompót budete potrebovať slivky, vodu a kryštálový cukor. Do umytých pohárov poukladajte umyté slivky, celé alebo odstopkované. Do každého pohára nasypte 3 lyžice cukru a zalejte vodou. Pohár neplňte celý, ale asi do troch - štyroch centimetrov od horného okraja.

Naplnené zaváracie poháre poukladajte do hrnca, zalejte vodou do troch štvrtín a sterilizujte 20 – 25 minút pri teplote 80 °C.

Broskyňový kompót

Na broskyňový kompót vyberajte broskyne tvrdé, pekne sfarbené. Umyte ich, rozkrojte a odkôstkujte. Broskyne môžete zavárať polené, štvrtené, nakrájané na kúsky, so šupou alebo bez nej. Pripravte si broskyne podľa chuti a naukladajte ich do pohárov. Pripravte si cukrový nálev – v litri vody roztopte 1300 g cukru, a zalejte ním pripravené broskyne. Zaviečkujte a sterilizujte podľa veľkosti broskýň – polovičky 25 minút, menšie kúsky 20 minút, pri teplote 80 °C.

Päť tipov na ovocné recepty, ktoré si zamilujete

Zdroje: greenblender.com, natashaskitchen.com, sciencedaily.com, cz.hair-action.com, www.akv.sk

Publikované: Pred viac ako 1 rokom
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
120 min.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.