Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Nič o vás nepovie, že ste majstrom svojej kuchyne, viac než chutné a prekrásne torty s kvetinovými ozdobami, roztomilé fialky zamrazené v kockách ľadu v ovocných malinovkách alebo jarná polievka dochutená púpavou. Jedlé kvety sú na tanieri nielen milým, ale aj chutným a výživným doplnkom, ktorý sa oplatí ochutnať. Obzvlášť ak rastú priamo vo vašej záhradke, a tak je veľmi jednoduché sa s nimi trochu pohrať. Zistite s nami, ktorým kvetinám dať v jedlách zelenú, ako ich chutne pripraviť a ktoré radšej nechať iba kvitnúť v záhradke.
POZOR! Nie všetky kvety sú vhodné na prípravu pokrmov. Niektoré sú dokonca jedovaté!
Podľa špecialistky na zdravú stravu Zuzany Pavelkovej Šafářovej sa jedlé kvety dajú použiť v pokrmoch i nápojoch. Rovnako ako bylinky sú plné vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok. „Neslúžia teda iba na dekoráciu, ale ich konzumácia je prínosná aj pre zdravie. Kvety by však nemali byť nikdy chemicky ošetrené a rozhodne nie všetky sú jedlé,“ upozorňuje odborníčka. Tými jedlými môžete ozdobiť dezerty, šaláty, polievky, ale aj hlavné jedlá. Možno ich pridať spoločne s vodou do formičiek na ľad, zamraziť a používať v karafách s nápojmi.
Tip redakcie Hello Tesco: Používajte len rozkvitnuté a otvorené kvety na jedenie, ktoré sú pekné aj na pohľad. Neotvorené či nedozreté rastlinky chutia presne tak ako nedozreté ovocie – horko alebo trpko. Rovnakú chybu by ste urobili aj s povädnutými či suchými kvetinami.
Mnohí omamnú vôňu ruží milujú. Teraz si jednoducho iba predstavte, že túto sladkastú vôňu si môžete vychutnať aj ako sladkastú príchuť v receptoch. Okvetné lístky ruže ozdobia množstvo vašich letných ovocných drinkov či smoothies, narodeninových tort a tiež sorbetov.
Recept na sladké ružové lupienky: Pripravte si ruže ako prekrásnu a hlavne sladkú ozdobu ku koláčom či k pečivu. Z organických ruží, nestriekaných pesticídmi, olúpte okvetné lístky a dbajte pritom na to, aby ste z lupeňov odstránili bielu bezfarebnú spodnú časť. Tá je totiž pomerne horká. Každý lupienok starostlivo potrite vaječným bielkom či javorovým sirupom. Potom všetky lupene posypte cukrom, položte na papier na pečenie a nechajte cez noc uschnúť. Ak použijete sirup, dbajte na to, aby ste lupienky zjedli čo najskôr – nebudú totiž svoj tvar držať tak dlho ako tie, ktoré potriete bielkom.
Táto trochu exoticky vyzerajúca kvetinka má korenistú chuť, a tak v jedlách používajte radšej iba jej kvet namiesto celej rastliny, kde sa korenistá chuť prejavuje najsilnejšie. Skvele sa hodí na dochutenie zeleninových šalátov, ozvláštnenie cestovín či vajíčkových omeliet, ale používa sa aj na dozdobenie grilovaného hovädzieho mäsa. Mnoho šéfkuchárov ju používa dokonca aj ako základ pri tvorbe kapucínkového octu, ktorým sa polievajú grilované ryby.
Fialky sa vďaka svojej silnejšej sladkej chuti a neprehliadnuteľnému vzhľadu hodia skôr do cukroviniek než k slaným receptom. Pred podávaním ich nezabudnite poriadne umyť a vysušiť. Skvele vyzerajú zamrazené v kockách ľadu vo sviežich ovocných malinovkách, hodia sa však aj k domácej zmrzline alebo ako dekorácia akýchkoľvek dezertov. Skúste ich pridať na palacinky s javorovým sirupom.
Nechtík poznáte z bylinkových čajov, ale hojne sa používa aj v kozmetike a lekárstve. Na organizmus má totiž nechtík blahodarné účinky, a preto sa nemusíte báť pridať ho do svojich receptov. Kvet nechtíka chuťou pripomína citróny, takže sa skvele hodí k sladkým aj slaným jedlám. Použite ho ako ozdobu zeleninových šalátov alebo napríklad ako sviežu ozdobu klasickej nedeľnej bábovky.
Sirôtky dokážu vaše jedlá pozdvihnúť na vyššiu úroveň hlavne vďaka neprehliadnuteľnému farebnému vzhľadu. Svieža chuť sirôtok je zakaždým trochu iná, ale cítiť v nej môžete mierne trávnaté podtóny. Pridajte ich do netradičných syrových nátierok alebo ich nasypte na zeleninový šalát. Sirôtky sa budú nádherne vynímať pri zdobení tort, zákuskov alebo muffinov a punc luxusu a elegancie dodajú aj obyčajnému vanilkovému pudingu.
Svojou známou sladkastou vôňou a chuťou dokáže levanduľa ozvláštniť svieže šaláty a dresingy alebo ju môžete zapiecť do sladkých dobrôt. Levanduľa sa chuťovo skvele dopĺňa s kozím syrom a jedlami z hydiny a rýb.
Sedmokrásky sú stelesnením nevinnosti a dobrej nálady. Možno ste ich zo zvedavosti už aj vy skúsili ochutnať. V kuchyni môžete sedmokrásky nasekať do šalátov či nimi dozdobiť chlieb s maslom, syrom a čerstvou zeleninou. Konzumujte však iba kvetinovú časť rastlinky, stopka sa občas môže zdať mierne horkastá.
Niektoré kvety vám chutiť nebudú, iné môžu spôsobiť žalúdočné kŕče, hnačky, vracanie, prípadne vás môžu otráviť. Rozhodne nejedzte:
Zdroje: www.zuzanasafarova.cz, dw.com, gardenseason.com, gardeners.com, zena.aktualne.cz