Tipy a rady Grilované ryby: Pripravte si najlepšieho lososa, makrelu alebo pstruha

Typická vôňa ako od mora a chrumkavá koža. To je čerstvo ugrilovaná ryba. Okrem toho, že je rybie mäso ľahké a rýchlo hotové, poteší aj bezproblémovou prípravou. Stačí zvoliť správne korenie a držať sa niekoľkých rád, vďaka ktorým už sa nebudete hnevať nad pripaľovaním mäsa ku grilu.  

Ako poznáte čerstvú rybu?

Čerstvú rybu poznáte jednoducho. Zamaskovať staré rybacie mäso je totiž takmer nemožné. Ak do ryby štuchnete prstom a jamka po prste sa rýchlo stratí, je mäso čerstvé. Povrch ryby by mal byť kovovo lesklý – naopak žlté mäso, ktoré má štruktúru podobnú blatu, prezradia rybu, ktorá isto nebude dobre chutiť. Okrem toho by čerstvá ryba mala mať jasný pohlaď a vypuknuté oči.

Pretože rybie mäso je krehké a má tendenciu sa rozpadať, je lepšie vyberať menšie ryby a grilovať ich vcelku. V prípade, že siahnete po veľkej rybe, nakrájajte ju na podkovy a grilujte na grilovacom tácku. Pre celé ryby môžete použiť špeciálne mriežky. Na gril sa výborne hodí napríklad losos, pražma, makrela, pstruh, treska, krevety či chobotnice.

TIP: Na gril sa hodia sladkovodné aj morské ryby. Na stránkach Tesco Online nákupy teraz nájdete veľký výber čerstvých rýb najvyššej kvality. Stačí ich spolu s ostatnými položkami vložiť do košíka – ako pri každom inom online nákupe. My vám potom všetko dovezieme až k vám domov – vychladené a čerstvé. Na prvý nákup u nás navyše dostanete zľavu 5 €.

9 krokov, ku najlepšej grilovanej rybe na svete

  • S rybou zaobchádzajte opatrne, nech nenarušíte štruktúru mäsa. Neodrezávajte plutvy, hlavu ani kožu
  • Mäso osušte obrúskom – zvonku aj zvnútra.
  • Rybu spotrebujte ideálne v deň nákupu. Marinádou ju potrite až tesne pred grilovaním.
  • Netreba zložité kombinácie chuti. Vystačíte si s olejom, bylinkami, soľou a citrónom.
  • Ak kožu jemno narežete a vložíte do nej bylinky, bude chuť ešte výraznejšia. Bylinky vmasírujte aj dovnútra ryby.
  • Pripravte si gril. Musí byť perfektne vyčistený, potretý olejom a rozžeravený.
  • Použiť môžete aj kôš na ryby. Pri obracaní sa vám mäso neprichytí na rošt grilu.
  • Filé postačí 7–10 minút (menšie filé ani nemusíte obracať, mäso sa prepečie celé), menším rybám 15 minút (pozor, otáčajte ich až v momente, keď bude koža chrumkavá), väčšie ryby na grile nechajte 20–30 minút. Pri grilovaní postupujte rýchlo a nedovoľte rybe vyschnúť pri zbytočnom odpočívaní na grile.
  • Platí, že filé vyžadujú priamy silný žiar, ryby vcelku sa lepšie prepečú na nepriamom stredne silnom žiaru.

Grilované ryby: Pripravte si najlepšieho lososa, makrelu alebo pstruha
Aké bylinky na ryby použiť?
 

Grilovaný pstruh

Čerstvé bylinky a citrón – to je kombinácia, ktorá vám v lete príde k chuti. Pstruha osoľte (aj zvnútra), zmiešajte bylinky s olejom a votrite ich do mäsa. Nakoniec do ryby vložte plátky citróna.

Čo budete potrebovať? Základom je čerstvý pstruh. Okrem toho príde vhod ešte:

  • čerstvý alebo sušený tymian
  • čerstvý alebo sušený rozmarín
  • morská soľ
  • citrón
  • maslo
  • rastlinný olej

Grilovaná makrela

Cesnak spolu s tymianom sľubujú výbornú večeru. Ak máte radi sviežu chuť, pridajte ešte medovku. Bylinky zmiešajte s olejom a vmasírujte do mäsa. Do ryby potom vložte prekrojené strúčiky cesnaku. Ak nakladáte filé, cesnak prelisujte a vmiešajte ho rovno k bylinkám.

Čo budete potrebovať? Leto fandí jednoduchosti. Prosto stačí kúpiť iba makrely a zmieňované bylinky.

  • cesnak
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • medovka
  • morská soľ
  • olivový olej

TIP: Zapáčil sa vám niektorý z receptov? Pozrite sa, čo ďalšieho bude z grilu skvelo chutiť. Je tu pre vás špeciálna ponuka potravín, ktoré pri grilovaní nesmú chýbať!

Grilovaný losos

Jemné a šťavnaté mäso lososa nepotrebuje zložitú úpravu. Stačí použiť soľ, čierne korenie a citrón. V prípade, že si chcete dať skutočne záležať, môžete rybe vyrobiť výbornú krustu z bazalky, tymianu, cesnaku a masla. Stačí všetko pokrájať nadrobno a primiešať do prepusteného masla, ktorým potom budete nasolenú rybu v priebehu grilovania potierať. Dobrú chuť!

Čo budete potrebovať? Filé z lososa s kožou (aby sa dielok nerozpadol), bylinky a maslo.

  • sušená alebo čerstvá bazalka
  • sušený alebo čerstvý tymian
  • cesnak
  • soľ
  • maslo

Nakúpte všetky ingrediencie na grilovanie online

Vytlačiť stránku
Zdielať článok