Tipy a rady Domáce sušené ovocie? Poradíme vám, ako sušiť jablká či slivky

Sušené ovocie je jedným zo spôsobov, ako si aj v zime navodiť chuť leta. Veď kto by nemal rád napríklad sušené jablká? A že sušiť ovocie doma nezvládnete? Nebojte sa, nie je to žiadne umenie.

Sušenie je jednou z najstarších metód konzervovania potravín. Obľúbené sú nielen hotové sušené plody, bežne dostupné v supermarketoch, ale aj samotné domáce sušenie. Sušením sa odstraňuje z potravín voda, čím sa spomaľuje rast mikroorganizmov. Odstránením vody sa znižuje hmotnosť a objem, čo je výhodou pri skladovaní. Najjednoduchším spôsobom sušenia je sušenie na slnku. Týmto spôsobom sa sušia najmä ryža, obilie, hrozienka alebo obľúbené sušené paradajky. Nevýhodou je, že sušenie na slnku nemáme pod kontrolou a je nevyspytateľné. Na výrobu naozaj kvalitných sušených potravín je preto vhodné používať sušičku. Existuje niekoľko typov od solárnych, elektrických až po tie, ktoré sú určené na biomasu.

Teplota sušenia sa musí regulovať, aby sa zabránilo prehriatiu a znehodnoteniu ovocia. Väčšina ovocia sa suší pri teplote približne 60 až 70 °C. Plody sa sušia, až kým nedosiahnu požadovaný konečný obsah vlhkosti, čo je 15 % v prípade konvenčného sušenia alebo 25 % v prípade osmotickej dehydratácie, t. j. pri ovocí ošetrenom cukrom.

Väčšina komerčne predávaného sušeného ovocia sa pred sušením namáča do cukrového sirupu. Ovocie sa ponorí do koncentrovaného roztoku cukru až na 18 hodín. Pred sušením sa opláchne v čistej vode, aby sa odstránil prebytočný sirup. Zelenina a niektoré druhy ovocia sú pred sušením blanšírované, aby sa zachovala ich farba. Po krátkom blanšírovaní sa rýchlo ochladia ponorením do ľadovej vody. Ďalšou nevýhodou kupovaného sušeného ovocia je proces sírenia. Sírenie síce zachováva farbu, ale zbytočne „obohatí“ ovocie o chemické konzervačné látky.

Tak čo, presvedčili sme vás, že domáce sušené ovocie bez pridania konzervačných chemických látok je zdraviu prospešnejšie?

Ako sušiť?

  • V prvom rade si vyberte ovocie vhodné na sušenie – čo sa nedá povedať o všetkých druhoch. Preto si vyberajte také ovocie, ktoré si zachováva svoje vlastnosti aj po sušení. Z hrozna viete získať dva druhy sušeného ovocia – sultánky pochádzajú zo sladkého bieleho alebo zeleného hrozna a hrozienka sú z veľkých sladkých hrozien, ako je napríklad muškát.
  • Vyberajte si zrelé, ale pevné ovocie. Poškodené či nezrelé ovocie nebude mať takú výživnú hodnotu a sušenie nemusí dopadnúť dobre. Navyše, sušené ovocie nebude ani chutné, pretože cukor, ktorý ovocie obsahuje, ešte nebude dostatočne „zrelý“.
  • Zvoľte si ovocie, ktoré máte naozaj radi a viete ho v kuchyni využiť. U nás sú obľúbené najmä sušené jablká, lebo sú dostupné po celý rok a aj sušené ich môžete len tak chrumkať.
  • Pred sušením ovocie dôkladne umyte pod tečúcou vodou a zbavte ho nečistôt. Umyté ovocie osušte čistou papierovou utierkou. Ak ide o bobule, ako napríklad v prípade hrozna, vložte ich do sitka a opláchnite.
  • Dôležitá je aj hrúbka rezu. Hrubé kusy ovocia sa sušia pomalšie ako tie tenšie, veľmi tenké kúsky však majú tendenciu sa lepiť na sušiace tácky a potom je ťažké ich odstrániť. Hrubšie kusy zase nemusia byť v strede úplne vyschnuté a nebudú sa dobre skladovať. Veľké ovocie nakrájajte na tenké plátky s približnou hrúbkou 0,3 až 0,6 cm. Drobné ovocie a bobule hrozna môžete nechať vcelku. Ak však bobuľové ovocie obsahuje semienka, bude vhodné prekrojiť ho na polovicu a zbaviť ho semienok. Dávajte tiež pozor, aby ste ovocie zbavili všetkých stoniek a listov.


Odporúčaná hrúbka rezu pre vybrané ovocie:

Ananás: 2 – 3 mm
Mango: 6 – 8 mm
Banán: 5 mm
Paradajka: 3 – 5 mm
Jablko: 5 – 7 mm
Jahoda: 5 – 6 mm
Slivka: rozdelená na polovicu, uložená rozkrojenou stranou nadol

*Na krájanie ovocia by ste mali používať iba nože z nehrdzavejúcej ocele.

  • Nakrájané ovocie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Plátky ovocia rozložte rovnomerne, dbajte na to, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali. Ak používate profesionálnu sušičku a neplánujete ovocie sušiť v rúre, jednoducho ho rozložte po sušiacej ploche. Ako sušiť konkrétne ovocie, vám prezradí aj návod každej sušičky.
  • Rúru predhrejte na minimálnu hodnotu, ideálne 50 °C. Ovocie vkladajte až do dôkladne predhriatej rúry.
  • Dĺžka sušenia závisí od druhu ovocia, presnej teploty a hrúbky plátkov. Sušenie môže trvať 4 – 8 hodín. Dávajte na ovocie pozor a sledujte, či sa scvrkáva, ale bez spálenia. Nepokúšajte sa zvyšovať teplotu na urýchlenie procesu sušenia. Týmto prístupom ovocie spálite, zničíte všetky jeho vitamíny a v neposlednom rade nebude vôbec chutné a vhodné na konzumáciu.
  • Keď je ovocie dostatočne vysušené, vyberte ho z rúry. Ovocie by malo mať skôr „žuvačkovú“ konzistenciu než chrumkavú a mrvivú.

Sušička – ako si správne vybrať?

Na sušenie potravín vám dobre poslúžia sušičky. Nemusíte sa báť, že by šlo o extra veľkú investíciu – dobrý model kúpite od 30 do 80 €, tie najkvalitnejšie však stoja aj viac ako 200 €.

Kľúčové parametre pri výbere sušičky:

  • hranatý tvar, je dobre skladná,
  • automatické vypnutie – poistka prehriatia,
  • časovač,
  • tiché a rovnomerné sušenie,
  • možnosť nastavenia teploty na 35 °C na sušenie byliniek,
  • výškovo nastaviteľné tácky,
  • tácky uspôsobené na vloženie do umývačky riadu.

Skladovanie

Pri sušení ovocia sa občas môže stať, že niektoré kúsky budú vlhkejšie ako ostatné. Sušené ovocie vkladajte do plastových alebo sklenených pohárov. Poháre by mali byť naplnené maximálne do dvoch tretín a pevne uzavreté. Raz denne počas 2 až 4 dní ich pretraste. Vďaka tomu suchšie kúsky absorbujú nadbytočnú vlhkosť. Znížite tak pravdepodobnosť vzájomného nakazenia vlhkosťou a následného hnitia.

Pri skladovaní je veľmi dôležitý výber nádoby, do ktorej potraviny umiestňujete. Nádoby je potrebné vzduchotesne uzavrieť, mali by byť čisté, netoxické, odolné proti vlhkosti a mali by chrániť obsah pred svetlom. Nikdy nepoužívajte nádoby z pozinkovanej ocele. Ideálnym priestorom na skladovanie je chladné, tmavé a suché miesto. Čím je priestor chladnejší, tým budú mať potraviny dlhšiu životnosť. Na svetle ovocie aj zelenina strácajú farbu a obsah vitamínov A a C, takže ak ich skladujete v sklenených priehľadných nádobách, prelepte ich vrstvou látky, aby boli lepšie chránené.

Je na vás a na preferenciách členov vašej rodiny, ktoré ovocie alebo zeleninu sa rozhodnete sušiť. Či už je to ovocie, ktoré obľubujú deti, alebo skôr sušené paradajky, ktoré radi pridávate do rizota či cestovinových jedál, snažte sa zužitkovať všetky prebytky v kuchyni a čo najmenej zbytočne vyhadzovať. Či už mrazené, alebo sušené, jednoducho ich využite v kuchyni naplno.

Zdroj: wikihow.com, fao.org, dodomacnosti.sk

Publikované: pred 3 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.