Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Čo robíte doma s pomarančmi, citrónmi, mandarínkami? Ošúpete ich a zjete, respektíve vytlačíte šťavu. Pritom sa z citrusov dajú vyrábať fantastické džemy, želé, krémy a mnoho ďalších chutných vecí, ktoré v našich domácnostiach stále nie sú bežné. Skúste ich raz a sme si istí, že sa k nim budete vracať pravidelne.
Než začnete pomaranče, mandarínky, citróny, grepy, limety spracúvať, najprv ich poriadne umyte v teplej vode. A to aj vtedy, keď ich budete používať ošúpané a aj vtedy, keď sú BIO. Potom ich ošúpte, odstráňte bielu šupu aj jemné vlásočnice a zrniečka.
Marmeláda z citrusov je jemne pikantná, a tak bude chutiť aj tým, ktorí sladké veľmi nemusia. Ochutí raňajkový chlebík, aj obyčajnému koláču alebo palacinkám dodá exotickú chuť, hodí sa tiež pod hovädzie alebo kačacie mäso.
Budete potrebovať:
Ošúpané citrusy nakrájajte na čo najtenšie plátky, zasypte cukrom a nechajte 24 hodín v chladničke. Potom pomaly zahrievajte a varte, kým zmes nezhustne na marmeládu. Nalejte do čistých suchých pohárikov, dobre zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Vedeli ste, že...
...ako marmeláda sa smú označovať iba produkty z citrusov?
Náš recept na kompót z mandarínok má len toľko cukru, na koľko máte chuť. Ošúpte kilo mandarínok aj od bielych nitkovitých šupiek, zalejte ich v hrnci horúcou vodou, pridajte šťavu z dvoch citrónov, vanilkový a kryštálový cukor podľa chuti a pridať môžete aj paličku škorice a klinček. Nechajte zovrieť a na miernom ohni varte asi 10 minút. Mandarínkový kompót je ideálny napríklad k pudingu, tvarohovému krému alebo do dezertov.
Zmrazovanie citrusov a najmä citrónov vcelku je najjednoduchší spôsob, ako ich mať doma vždy poruke. Taký citrón sa zíde hocikedy – ráno do vody pre energetický štart do dňa, v horúcich dňoch na osvieženie, počas choroby do teplého čaju. No môže sa stať, že práve ten posledný citrón vás nepríjemne prekvapí trebárs plesňou. Potom je fajn iba vytiahnuť z mrazničky zamrazený a použiť ten. Mrazenie citrónov je jednoduché – stačí ich umyť pod horúcou vodou, utrieť a dať do mrazničky. Odložiť takto môžete aj nepoužitú polovičku citróna. Mrazené citrusy majú chrumkavú textúru, ale na chuti im to nič neuberá. Pred použitím ich včas vytiahnite, aby sa rozmrazili, alebo prerežte pílkovým nožom.
Náš tip je – zmrazujte polovičky alebo štvrtinky citrónov, nebudete sa musieť trápiť s krájaním.
Sledujte akcie v Tescu a len čo budú lacné citrusy, nakúpte si ich na šťavu. Jednoducho vyžmýkajte šťavu z citrónov, pomarančov, grepov či limetiek a nalejte ju do formičiek alebo sáčkov na ľad. K dispozícii je kedykoľvek, či už do čaju, varenia alebo nápojov. Ak jej potrebujete viac, dajte kocky zmrazenej šťavy do pohára, položte do hrnca s teplou vodou a za pár minút môžete vypiť.
Zmraziť môžete aj citrónovú kôru
Počuli ste už o kvasených citrónoch? Princíp je rovnaký ako pri kvasenej zelenine. Citróny rozrežte na štvrtiny a ošúpte. Na dno zaváracieho pohára nasypte soľ, posoľte aj rezné strany citrónov a vložte do pohára. Poriadne zatlačte, aby citróny pustili čo najviac šťavy. Opakujte, kým pohár nie je plný asi centimeter od vrchného okraja. Ak treba, zalejte citróny ešte citrónovou šťavou, aby boli celé zaliate. Pohár jemne zatvorte a položte na tmavé miesto. Raz – dvakrát za deň viečko otvorte, aby unikajúci kysličník uhličitý pohár neroztrhol, a po dvoch týždňoch odložte hotový produkt do chladničky. Nakladané citróny nie sú chutné na priamu konzumáciu, ale mimoriadne dobre ochutia omáčky, šaláty, salsy, ryby, kuracinu... Navyše obsahujú veľké množstvo probiotických baktérií, a teda prospievajú tráveniu či imunite.
Z pomarančovej, mandarínkovej, citrónovej či akejkoľvek inej citrusovej šťavy môžete vyrobiť čerstvý domáci sirup. Zmiešajte šťavu z nich dokopy a máte vynikajúci multivitamínový sirup. Citrusy odšťavte a množstvo šťavy odmerajte v odmerke alebo odvážte. Nalejte ju do hrnca. Potom odvážte rovnaké množstvo cukru, ako máte šťavy. Šťavu priveďte do varu, pridajte cukor a na miernej teplote miešajte, kým sa cukor neroztopí. Na chladnom mieste vydrží aj niekoľko týždňov.
Krém z citrónov je ľahučký ako pena a osvieži každý dezert, zmrzlinu, jogurt. Môžete si ho kúpiť alebo spraviť doma. Hotový je do pol hodiny, v chladničke vydrží dva týždne, ale to vám nevieme garantovať, pretože tak dlho tam ešte nikomu nevydržal. Taký je dobrý!
Potrebovať budete:
Postup:
V stredne veľkej miske dobre rozmixujte žĺtky s cukrom dohladka. Pridajte citrónovú šťavu, soľ a šľahajte, až kým nebude zmes jemná a hladká. Potom vložte misu do hrnca s vodou tak, aby sa dnom nedotýkala vody, inak sa krém zrazí. Len čo voda zovrie, stíšte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte asi 20 minút do zhustnutia. Zmes sa zmení na nepriehľadnú svetložltú hmotu a bude sa lepiť na varechu. Keď je hotová, odstavte ju z tepla a ešte dobre premiešajte, aby trocha ochladla. Potom postupne pridávajte plátky masla, po každom dobre premiešajte, kým sa maslo úplne roztopí. Preceďte cez jemné sitko do vzduchotesnej nádoby a nechajte vychladnúť.
Tip Hello Tesco:
Citróny vymeňte za pomaranče, mandarínky alebo akékoľvek iné citrusy. Pridať môžete aj trochu chemicky neošetrenej citrusovej kôry.
Bonusový tip: Ocot z citrusov si poradí s plesňami aj vodným kameňom. Skúste to!
Zdroje: blossomtostem.net, thekitchn.com, thislittlestreet.com, growforagecookferment.com