Tipy a rady BBQ omáčky na grilovačku: Tieto 3 sa stanú klasikou

BBQ omáčky, ktoré si jednoducho pripravíte aj doma, dovedú chuť grilovaného či pečeného mäsa, alebo zeleniny do dokonalosti.

Originálnu grilovaciu omáčku pripravíte z niekoľkých málo surovín doma za pár minút. Očarte svojich hostí čili-paradajkovou, klasickou medovo-horčicovou omáčkou alebo cesnakovo-pivovou omáčkou.

  1. Chilli-paradajková BBQ omáčka

Jemne pikantná grilovacia omáčka z čili, kečupu a paradajkového pretlaku sa hodí najmä k pečenej a grilovanej hydine a zelenine.

Potrebujete:

1 čili papričku
5 dl kečupu 
1 PL paradajkového pretlaku
1 PL worcesterskej omáčky 
3 PL hnedého cukru 
2 PL olivového oleja 
1 PL horčice
2 PL vody
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku 
Podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Príprava:

  1. Cibuľu nakrájajte na kocky, zalejte vodou a tyčovým mixérom rozmixujte na pyré.
  2. Na panvici zahrejte olivový olej a cibuľové pyré na stredne rozohriatej platni osmažte dohneda.
  3. Až zmes získa požadovanú farbu, pridajte ostatné suroviny a omáčku za častého miešania ešte 20 minút povarte.

Čili-paradajkovú omáčku podávajte napríklad ku grilovaným cuketovým špízom s kuracím mäsom.

  1. Medovo-horčicová omáčka

Spojenie medu a horčice fantasticky dopĺňa chuť ryby a morských plodov, ale aj grilovaných rebierok.

Potrebujete:
2,5 dl horčice 
5 PL hnedého cukru
3 PL medu 
1,5 dl octu 
0,5 dl vody
2 PL masla
3 PL sójovej omáčky
2 ČL mletého farebného korenia 

Príprava:

  1. Všetky suroviny okrem masla a sójovej omáčky premiešajte v kastróle a na mierne rozohriatej platni nechajte za občasného miešania pol hodiny povariť.
  2. Pridajte ostatné suroviny a podľa toho, ako chcete mať omáčku hustú, zmes ešte ďalších 10 minút povarte.

Medovo-horčicová omáčka vyzdvihne chuť lososa grilovaného s citrónom a mätou.

  1. Cesnakovo-pivová omáčka

Hoci názov evokuje typicky chlapské chute, aj dámy si do omáčky s tmavým pivom a cesnakom s chuťou namočia napríklad grilovanú krkovičku či pečené bravčové.

Potrebujete:
2 PL stolového oleja
1 cibuľa 
5 – 6 strúčikov cesnaku 
1 PL horčice 
4 PL hnedého cukru
1 dl tmavého piva 
1 dl kyslejšieho ovocného džúsu (pomaranč, ananás alebo jablko)
2 PL worcesterskej omáčky 
5 dl kečupu

Príprava:

  1. Cibuľu a cesnak osmažte na oleji do sklovita.
  2. Pridajte cukor, počkajte až sa rozpustí a okrem piva pridajte ostatné suroviny.
  3. Zmes nechajte na miernom ohni za občasného miešania povariť asi 45 minút, nakoniec prilejte pivo a stiahnite z platne.

Marinovaná bravčová krkovička je najlepšia s touto omáčkou, chlebom a pivom.

zdroje: moksha.hu, nosalty.hu, torzsasztal.com

Publikované: pred 12 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.