icon_search
    • icon_forward_link Boj proti plytvaniu potravinami

    Úspešne bojujeme
    proti plytvaniu potravinami

    Cieľom OSN je znížiť množstvo potravinového odpadu vo svete do roku 2030 na polovicu. Nám v Tescu sa to podarilo už v roku 2019, teda o 11 rokov skôr. Množstvo potravinového odpadu sme znížili v priebehu dvoch rokov o 52 %.

    Cieľom OSN je znížiť množstvo potravinového odpadu vo svete do roku 2030 na polovicu. Nám v Tescu sa to podarilo už v roku 2019, teda o 11 rokov skôr. Množstvo potravinového odpadu sme znížili v priebehu dvoch rokov o 52 %.

    Úspešne bojujeme
proti plytvaniu potravinami

    Úspešne bojujeme
    proti plytvaniu potravinami

    Cieľom OSN je znížiť množstvo potravinového odpadu vo svete do roku 2030 na polovicu. Nám v Tescu sa to podarilo už v roku 2019, teda o 11 rokov skôr. Množstvo potravinového odpadu sme znížili v priebehu dvoch rokov o 52 %.

    Cieľom OSN je znížiť množstvo potravinového odpadu vo svete do roku 2030 na polovicu. Nám v Tescu sa to podarilo už v roku 2019, teda o 11 rokov skôr. Množstvo potravinového odpadu sme znížili v priebehu dvoch rokov o 52 %.

    Znížme spolu množstvo potravinového odpadu

    Nie je správne plytvať potravinami vo svete, kde viac ako 800 miliónov ľudí hladuje. Napriek tomu sa každý rok celosvetovo vyhodí až tretina potravín. Tieto čísla bijú na poplach a takýto stupeň plytvania je jednoznačne neprijateľný. V Tescu zastávame názor, že
    jedlo vhodné na konzumáciu by nemalo skončiť ako odpad.

    Potraviny nepatria do koša

     

    Intenzívne pracujeme na zlepšovaní interných procesov v oblasti znižovania potravinového odpadu a o nadobudnuté poznatky sa s vami radi podelíme v našom e-manuáli. Spoznajte užitočné tipy a triky, ako neplytvať potravinami v domácnosti či variť bez zvyškov, a zistite, ako my v Tescu riešime problém plytvania potravinami.

    Prečo je to tak dôležité?

     

    Priemerný Slovák vyhodí približne 111 kg potravín ročne. Každý deviaty človek na svete zároveň trpí podvýživou a ide spať hladný. Existujú však aj ďalšie dôvody, pre ktoré treba zastaviť plytvanie potravinami. Napríklad zmena klímy. Potravinový odpad je zodpovedný približne za 8 % globálnych emisií skleníkových plynov – ak by išlo o krajinu, plytvanie potravinami by bolo tretím najväčším znečisťovateľom, hneď za Čínou a USA.

     

    V Tescu nemáme radi, keď sa plytvá. Aj preto sme v roku 2015 oznámili našu ambíciu, že žiadne potraviny, ktoré sa môžu skonzumovať, nebudú v Tescu vyhodené. Neostali sme len pri prázdnych slovách, ale definovali sme si jasné kroky k dosiahnutiu tohto cieľa.

    Takto bojujeme proti plytvaniu potravinami

    Nastavenie náročných cieľov

    Nastavenie náročných cieľov

    Cieľ udržateľného rozvoja OSN 12.3 je jasný – do roku 2030 znížiť množstvo potravinového odpadu vo svete na polovicu. V Tescu sme si navyše stanovili cieľ do konca roku 2020 byť schopní darovať potravinové prebytky vhodné na ľudskú spotrebu zo všetkých obchodov Tesco na Slovensku.
    Transparentnosť

    Transparentnosť

    Tesco na Slovensku prvýkrát zverejnilo svoje údaje o plytvaní potravinami v roku 2017. Vo zverejňovaní dát pravidelne pokračujeme. Dáta z roku 2019 ukazujú, že sa vyhodí menej ako 1 % našich potravín, vďaka čomu sme pravdepodobne jedným z najefektívnejších maloobchodníkov na svete.
    Spolupráca s dodávateľmi

    Spolupráca s dodávateľmi

    Dokonale nedokonalé plodiny spĺňajú všetky kvalitatívne kritériá a sú dostupné v 121 našich obchodoch na Slovensku. Sortiment Perfectly Imperfect uviedla spoločnosť Tesco na Slovensku v roku 2017 a odvtedy sa predali takmer 2 milióny kg tohto netypického ovocia a zeleniny. Približne 60 – 70 % pochádza od slovenských dodávateľov.
    Darovanie potravín

    Darovanie potravín

    Potravinové prebytky darujeme už zo 132 obchodov Tesco po celom Slovensku, do roku 2020 chceme zapojiť všetkých 150. Spolupracujeme s Potravinovou bankou Slovenska, ktorá potraviny priamo distribuuje ľuďom v núdzi alebo daruje prebytky miestnym charitám a organizáciám. Najväčšiu časť darovaných potravín tvorí balené pečivo, zelenina a ovocie.
    Medzisektorová spolupráca

    Medzisektorová spolupráca

    Pravidelne organizujeme konferencie a okrúhle stoly s cieľom vytvárať platformu pre dialóg s predstaviteľmi štátnych inštitúcií, odborníkmi na potravinový odpad či životné prostredie, s dodávateľmi, ale aj so zástupcami Potravinovej banky Slovenska a iných mimovládnych organizácií. Základom úspechu v boji proti plytvaniu potravinami je medzisektorová spolupráca.
    Edukácia

    Edukácia

    Vzdelávame našich zákazníkov a kolegov o tom, ako sa dá znižovať množstvo potravinového odpadu v domácnostiach. Organizujeme pre nich kurzy varenia bez zvyškov pod vedením známeho šéfkuchára a odborníka na zero waste. Ukazujeme im, ako môžeme spolu, a zároveň každý jeden z nás na individuálnej úrovni, pomáhať našej planéte.

    Pokrok v boji proti plytvaniu potravinami na Slovensku

     

    V Tescu sme hrdí na to, že sme prvým maloobchodníkom na Slovensku, ktorý už od roku 2017 publikuje údaje o množstve potravinového odpadu z vlastných prevádzok. Aj keď sa nám už podarilo naplniť cieľ OSN 12.3, v našom boji nepoľavíme. Potvrdzujú to aj slová Martina Kuruca, výkonného riaditeľa Tesca na Slovensku:

     

    „Znížiť množstvo potravinového odpadu na polovicu už 11 rokov pred termínom stanoveným OSN je unikátom aj vo svete. Som veľmi hrdý na prácu všetkých kolegov, ktorí prispeli k zníženiu množstva potravinového odpadu o 52 %. Naše výsledky sú povzbudzujúce, ale ešte stále máme čo robiť. Nepoľavíme v boji proti plytvaniu potravinami iba preto, že sa nám už podarilo dosiahnuť cieľ OSN. Ďalej budeme tvrdo pracovať na tom, aby dobré potraviny neskončili ako odpad.“

     

    To najdôležitejšie z našich dát: