Veľkonočné pečenie. Aké veľkonočné koláče nesmú chýbať na stole?

Na Veľkú noc sa, okrem tradičnej šibačky a polievačky, nie len deti tešia na sviatočné dobroty svojich mamičiek a babičiek. 

Platnosť: 30.3 - 23.3.2017

Okrem šťavnatej jahňacinky, baraninky či kozľacinky, ktoré potešia najmä tých skôr narodených, sa sviatočné veľkonočné stoly prehýbajú pod taniermi plnými sladkých prekvapení. Avšak, priznajme si, často sa nám stáva, že to s tými veľkonočnými zákuskami preženieme a hovoríme si už po stý krát „nikdy viac!“   Okrem tipov na tradičné koláčiky vám dnes prinášame aj niekoľko užitočných rád, ako spraviť vaše veľkonočné pečenie zdravším a modernejším.

Základom sú kvalitné potraviny

Najdôležitejšou zásadou pri zdravšom veľkonočnom pečení je používať čo najkvalitnejšie suroviny. Ak ste doteraz takmer výlučne piekli koláče s maslovými a margarínovými plnkami, skúste ich nahradiť ľahkými ovocnými alebo šľahačkovo-tvarohovými plnkami. Na vytvorenie ovocného želé použite psyllium, prírodnú rozpustnú vlákninu z lupeňov skorocelu indického. Okrem iných výhod má aj tú, že pomáha pri trávení, čo práve počas Veľkej noci či Vianoc určite ocenia viacerí z nás. Psyllium môžete použiť aj do cesta, pečivo vám vďaka nemu oschne neskôr a udrží ho dlhšie vláčne.

Bielu múku nahraďte špaldovou, biely cukor trstinovým, kokosovým alebo medom.

Na polevy aj plnky používajte kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, minimálne 70%. Na pečenie vyskúšajte kokosový olej. Je odolný voči vysokým teplotám a neprepaľuje sa.

Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte niektorý z mnohých zdravých zeleninových veľkonočných zákuskov. Na ich prípravu môžete využiť tekvicu, cviklu, mrkvu, cícer, dokonca aj fazuľu či špenát.

Kombinujte menej surovín, pripravujte menšie porcie a menšie množstvá. Menej budete konzumovať a zároveň aj vyhadzovať.

Veľkonočný baranček a iné tradičné koláčiky

Hlavným znakom sladkého pečenia na Veľkú noc je baranček. Vyrába sa z treného alebo kysnutého cesta. Ďalším výborným tipom sú kváskové perníčky, tradičnou dobrotou je tiež chutný kysnutý koláč s orieškovou, čokoládovou a makovou plnkou, ktorý je známy ako veľkonočný vrkoč.  

Sladké aj slané môžu byť veľkonočné judáše, pečivo známe už niekoľko tisícročí. Dospelých šibačov potešia jednoduché cupcakes - opité veľkonočné zajace.

Z klasických veľkonočných zákuskov určite nepochybíte, ak pripravíte medové krémeše alebo parížske rožky.

Dobrú chuť!