Recepty | Tesco

Zaváranie a nakladanie zeleniny

Zaváranie a nakladanie zeleniny

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Mierne náročná 5 hod.

Nakladané sušené paradajky s bylinkami

  • rôzne druhy čerstvých paradajok (mäsité, cherry, ...)
  • olivový olej
  • čerstvý cesnak
  • rozmarín, tymian, bazalka, bylinky podľa chuti
  • soľ

Postup

Paradajky si nakrájame na zhruba 7 mm plátky (prípadne aj hrubšie, pokojne až 1cm ) a poriadne ich vysušíme. Môžete to robiť v sušičke, ale dá sa to aj v rúre pri teplote 70 – 90 stupňov, kde ich sušíme 3 – 4 hodiny podľa šťavnatosti paradajok. Keď sú paradajky usušené, pripravíme si čisté fľaštičky, na spodok nalejeme trošku olivového oleja, dáme štipku soli, vrstvu paradajok, na ne trošku prelisovaného cesnaku a vrstvu byliniek. Postup opakujeme, až kým pohár naplníme. Môžeme pridať aj celé strúčiky cesnaku. Naložené paradajky zalejeme olivovým olejom tak, aby sme, pokiaľ možno, vo fľašiach nenechávali bubliny. Dobre zatvoríme a uložíme na chladnejšie miesto. Najlepšie je, keď pred konzumáciou postoja 1 – 2 mesiace, aby sa všetky chute prepojili. Paradajky sú skvelé do rôznych cestovín, šalátov, gréckych alebo talianskych jedál. Olej nevylievajte, je krásne voňavý a hodí sa do šalátových zálievok, cestovín či polievok.

Paradajkový BBQ džem (relish)

  • 1 PL panenského olivového oleja
  • 1 červená cibuľa nakrájaná najemno
  • 2 čerstvé červené čili papričky
  • 8 veľkých rajčín
  • 1 PL červeného vínneho octu
  • 1 PL hnedého cukru
  • ½ ČL rímskej rasce
  • štipka soli
  • hrsť bazalky

Postup

Na oleji speňte cibuľu, pridajte čili papričky, paradajky a varte 5 minút, kým nezmäknú. Pridajte ocot, cukor, soľ a rascu. Varte pomaly 20 – 30 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Nechajte trochu vychladnúť a vmiešajte najemno nakrájanú bazalku. Ak chcete relish hneď konzumovať, vydrží v chladničke 3 – 4 dni. Ak ho chcete sterilizovať, ešte ho prevarte. Horúci nalievajte do pohárov, otočte viečkom dole/dnom hore a nechajte ho v deke zabalený cez noc ako džem.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Zaváranie a nakladanie zeleniny

Zaváranie a nakladanie zeleniny

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.