Recepty | Tesco

Tipy na prípravu mäsa

Tipy na prípravu mäsa

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

  • Čerstvé mäso skladujte pri teplote 0 – 7 °C.
  • Akýkoľvek druh mäsa pred spracovaním umyte a osušte.
  • Ak sa rozhodnete mäso marinovať, vkladajte ho do marinády najmenej na noc, ideálne na 24 hodín.
  • Marinády pripravujte, akoby boli presolené a prekorenené. Hotové mäso bude ochutené akurát.
  • Ak pripravujete mäso v celku, soľte a koreňte ho viac.
  • Ak mäso pečiete v rúre, radšej ho pečte dlhšie a pri nízkej teplote než rýchlo a prudko. Nevysuší sa, ostane šťavnaté a zároveň si zachová cenné výživné látky.
  • Ak mäso upravujete v celku (napríklad pliecko, karé, krkovičku, ale aj celý kus panenky), po vytiahnutí z rúry ho vložte do alobalu a zabaľte. Mäso tam dôjde bez toho, aby sa vysušilo, čo spôsobuje prudká zmena teploty z horúcej na izbovú.
  • Mäso nekrájajte okamžite po vytiahnutí z rúry či z panvice – pustilo by všetku chutnú šťavu. Lepšie je nechať ho pár minút odležať, ideálne v alobale.

Na marinovanie nakrájaných kúskov, napríklad kuracích pŕs či bravčovej panenky alebo steakov z hovädzieho, bravčového či z kuracieho mäsa, odporúčam tieto marinády:
Množstvá na 1 kg mäsa.

Bylinková

1 dcl olivového oleja, 3 vetvičky tymianu, 3 vetvičky rozmarínu, šťava a kôra z 1 citróna, soľ, mleté čierne korenie

Ostrá

1 dcl olivového oleja, 1 dcl paradajkového pyré, 1 lyžica horčice, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžica worcestru, 3 pretlačené hlavičky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mleté čili

Jogurtová

250 ml bieleho jogurtu, 3 lyžice olivového oleja, lyžica dijonskej horčice, provensalské korenie

Medovo-horčicová

2 lyžice medu, 2 lyžice horčice, štipka sušeného kôpru, 5 lyžíc olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Tipy na prípravu mäsa

Tipy na prípravu mäsa

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.