Recepty | Tesco

Poctivý nedeľný vývar

Poctivý nedeľný vývar

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Čo budeme potrebovať

  • slepačie/kuracie/hovädzie kosti
  • zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)
  • cibuľu (prepolenú, aj so šupkou)
  • celú hlavičku cesnaku (prepolenú)
  • 5 ks bobkový list
  • 7 ks čierne korenie
  • 5 ks nové korenie
  • 1 paradajku
  • soľ
  • šafran (môžete pridať pre farbu)

Ak viete, ako správne ochutiť zeleninový či mäsový vývar, nepotrebujete vegetu. Môžete ho pripraviť zo zeleniny, z rýb, hydiny a z rôznych druhov mäsa. Najčastejšie sa varí z hovädziny alebo z teľaciny. Bravčové mäso sa na vývar nepoužíva, bol by sladký.

Vývary sú dokonalým základom pocitových domácich polievok či omáčok, ale aj kľúčom k majstrovsky ochutenej prílohe. Delia sa na svetlé a tmavé. Pri príprave svetlého vývaru sa kosti a mäso dávajú variť do studenej vody. Svetlý vývar sa používa ako základ polievok, na podlievanie rizota či dusených jedál a jeho koncentrovaná redukovaná verzia je skvelá na prípravu svetlých omáčok. Pri príprave tmavého vývaru sa mäso, kosti a zelenina najprv pečú približne 30 minút v rúre, následne sa dajú do hrnca a zalejú studenou vodou. Tmavý vývar v koncentrovanej podobe slúži napríklad ako základ na prípravu tmavých omáčok k pečenému, dusenému či varenému mäsu. Ak chceme, aby mal vývar intenzívnejšiu farbu, môžeme mäso a zeleninu pred pečením v rúre potrieť paradajkovým pretlakom. Peknú farbu vývaru zabezpečí aj nasucho dohneda opečená cibuľa.

Postup

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie dajte variť do veľkého hrnca. Varte na miernom ohni 3 hodiny. Potom všetko preceďte, podľa chuti dochuťte. Zeleninu vyberte a podľa chuti použite. Vývar neodporúčam skladovať spolu so zeleninou, pretože skôr skysne.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Poctivý nedeľný vývar

Poctivý nedeľný vývar

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.