Recepty | Tesco

Bylinková príručka

Bylinková príručka

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Tymian

Používa sa ako korenie, ktorého chuť vynikne v spojení s pečenou zverinou, rybami alebo hydinou, znamenitú chuť dodá aj paštétam a nálevom. V provensalskej zmesi je spolu s bazalkou a oreganom nenahraditeľným doplnkom pizze a rôznych talianskych pochúťok.

Medovka

Čerstvé a mladé lístky medovky sa hodia na ochutenie zeleninových šalátov, do bylinkových omáčok a masla. Okrem toho dodajú sviežu chuť čajom či limonádam.

Mäta pieporná

Používa sa čerstvá i sušená. Využijete ju na prípravu čajového nálevu, do omáčok, na pečené mäso, výborná je do zemiakov, zeleniny i do zeleninových šalátov, obľube sa však teší aj v kombinácii so sladkými jedlami. Z iných druhov byliniek sa najlepšie kombinuje so šalviou, saturejkou a s estragónom. Lístky mäty sa tiež pridávajú do mojita. Môžete ju vysušiť, zamraziť a používať po celý rok.

Bazalka

Vynikajúca je do polievok, šalátov, na prípravu bylinkového masla či k mäsu, zaujme však aj v kombinácii s ovocím, napríklad v šaláte s jahodami, úžasne tiež vynikne v klasickom spojení so syrmi a s paradajkami. Z čerstvých lístkov môžete pripraviť skvelé pesto – ak ho raz ochutnáte, ku kupovanej verzii sa už nebudete chcieť vrátiť.

Šalvia

Ideálne dopĺňa hydinu či králika, zvýrazňuje tiež chuť hovädzieho a bravčového mäsa. V kuchyni sa používa najčastejšie v sušenej podobe. Dávajte si však pozor, aby ste to s ňou neprehnali, vo veľkom množstve totiž spôsobuje tráviace ťažkosti.

Rozmarín

Vždyzelený krík s krásnou vôňou, ktorý zvýrazní chuť bravčového či jahňacieho mäsa, ale aj zveriny. Obľúbený je najmä v južanských krajinách. Výbornú chuť dodá zemiakom. Okrem toho má rozmarín aj liečivé účinky a pomáha pri trávení ťažkých jedál.

Oregano

Skvelé na ochutenie šalátov, rajčinových omáčok a polievok, zeleniny, gulášov a jedál zo syra. Okrem toho sa používa pri pečení a grilovaní mäsa, obľúbené je v kombinácii s jahňacinou a teľacinou, výborne tiež doplní dusené mäso. Dobre sa kombinuje s bazalkou a čiernym korením, hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Výborne tiež ladí k čili a cesnaku.

Majorán

Majoránom môžete ochutiť zeleninové a strukovinové polievky, ktoré sa vďaka nemu stávajú chutnejšími a stráviteľnejšími. Vynikne tiež v kombinácii s duseným mäsom, údeninami, v omáčkach, fašírkach, s hydinou, v paštétach, hodí sa k cestovinám, zemiakom aj k ryži. Okrem toho je nenahraditeľnou súčasťou zabíjačkových jaterníc a obľúbených jedál slovenskej kuchyne ako haruľa či zemiakové placky. Počas varenia pridávame majorán až nakoniec, aby nezhorkol.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Bylinková príručka

Bylinková príručka

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.