Recepty | Tesco

Ako pripraviť dobrý steak

Ako pripraviť dobrý steak

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Mierne náročná

1. Správne mäso

Mäso musí byť odležané – vyzreté (zrie 3 – 6 mesiacov pri teplote 0 – 2 ˚C a správnej vlhkosti). Slovenskí mäsiari zväčša nepripravujú mäso na steaky, preto uprednostnite dovezené z Argentíny, Brazílie či Španielska.

2. Správny druh mäsa

Filet Steak – ide o najjemnejšiu časť hovädzieho mäsa, neobsahuje veľa tuku, a preto má menej výraznú chuť. Väčšinou je drahšie.

Rib Eye – chutné a krehké mäso s trochou tuku z krčnej časti. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré mu dodáva šťavnatosť a vôňu. Konkrétne Entrecôte sa považuje za najlepší steak.

Striploin – mäso má výbornú chuť, je cenovo dostupné a veľmi mäkké. Je to kus hovädziny zo zadnej časti chrbta, ktorého chuť sa zvýrazní grilovaním.

T-Bone Steak – je pre ľudí, ktorí si chcú pochutnať na nízkej roštenke aj na sviečkovici, a preto je takýto steak unikátny.

Rump Steak – je to mäso zo stehenného svalu a neobsahuje tuk. Na povrchu býva trochu suchší, ale vnútri je šťavnatý.

3. Správne dochutenie

Kvalitné mäso nepotrebuje viac ako soľ, korenie, maximálne jednu bylinku, ideálne rozmarín alebo tymian. Ak ide o suchšie časti ako panenka, na tanieri naň položte kocku masla, ktorá mäso úžasne dochutí, alebo si pripravte zaujímavú omáčku podľa vlastnej fantázie.

4. Správna teplota
pri príprave

Krvavý (very rare) – vnútorná teplota 50 ˚C, 2 minúty z každej strany

Mierne ružový (rare) – vnútorná teplota 60 ˚C, 2,5 minúty z každej strany

Ružový (rare medium) – vnútorná teplota 65 ˚C, 3 minúty z každej strany

Stredne prepečený (medium) – vnútorná teplota 70 ˚C, 4 minúty z každej strany

Prepečený (well done) – vnútorná teplota 77 ˚C, 4,5 minúty z každej strany

Veľmi prepečený (very well done) – vnútorná teplota 82 ˚C, 5 minút z každej strany

5. Správna omáčka

Existuje množstvo vhodných omáčok k steaku. Vyskúšajte napríklad takúto. Vyberte steak z panvice a do výpeku pridajte buď rozomleté, alebo celé korenie, brandy či slivovicu a počkajte, kým sa alkohol nevyparí. Pridajte lyžicu vody a lyžicu smotany. Môžete experimentovať aj s hubami, brusnicami, slivkami alebo čili – podľa fantázie. Omáčku máte hotovú za menej ako pol minútky.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Ako pripraviť dobrý steak

Ako pripraviť dobrý steak

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.