Recepty | Tesco

Ako blanšírovať zeleninu

Ako blanšírovať zeleninu

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Naučte sa blanšírovať zeleninu

Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava zeleniny alebo ovocia, pri ktorej sa plody najprv krátko povaria, a potom sa ponoria do ľadovej vody. Zachovajú si tak pred mrazením svoju sviežosť, peknú farbu, chuť i vitamíny. Ide o veľmi známu techniku varenia, ktorú možno používate i vy bez toho, aby ste o tom vedeli. Rajčiaky, mandle, broskyne a marhule blanšírujeme pre to, aby sme ich mohli ľahšie olúpať, brokolica a karfiol prechádzajú touto technikou pre zjemnenie ich tvrdej štruktúry.

Do hrnca s vriacou vodou vložíme nekovové sitko s kúskami zeleniny alebo ovocia. Čím menšie kúsky, tým lepšie. Nie je vhodné kombinovať rôzne druhy, aby sa nepomiešali chute. Menšie kúsky varíme kratšiu dobu, napríklad nakrájanú kapustu 30 sekúnd až 1 minútu, hrášok, brokolicu, špargľu, jahody maximálne 2 minúty a zrnká kukurice, kúsky mrkvy a huby maximálne 3 minúty. Celé rajčiaky a ovocné plody, ktoré chceme olúpať, 7 – 10 minút.

Po krátkom čase zeleninu presunieme z vriacej vody okamžite do studenej s kockami ľadu. O niekoľko minút vyberieme a necháme chvíľu odstáť na bavlnenej alebo drevenej podložke. Rajčiaky a broskyne olúpeme, zeleninu blanšírovanú pre mrazenie zabalíme do plastových téglikov alebo vreciek a vložíme do mrazničky.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Ako blanšírovať zeleninu

Ako blanšírovať zeleninu

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.