Recepty | Tesco

Špaldové koláče

Špaldové koláče

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Jednoduchá 1 hod. 30 min. 4 – 6

Čo budeme potrebovať

Na cesto:
  • 2 hrnčeky špaldovej polohrubej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 200 g masla
  • 200 g bieleho hustého jogurtu (najlepšie grécky)
  • štipka soli
Náplň:
  • 1 kg jabĺk
  • 1 hrnček hrozienok
  • 1 citrón
Na slaný karamel:
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 125 g masla
  • 125 ml smotany
    na šľahanie 33 %
  • štipka soli

Postup

Ako prvý si pripravíme karamel. Môžete ho použiť aj do iných receptov, do jogurtu, kávy či na dezerty a v chladničke vám vydrží asi týždeň. Cukor roztopíme na panvici na riedky zlatistý karamel. Keď v ňom už nie sú kryštáliky (dávame pozor, aby nezhorel), pridáme maslo a smotanu a pomaly varíme, kým sa neroztopia vzniknuté hrudky. Ak chceme originálny slaný karamel, tak pridáme malú lyžičku soli. V prípade núdze ho precedíme cez sitko, aby získal jemnú konzistenciu. Prelejeme ho do sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke. Múku, cukor, soľ, zmäknuté maslo a jogurt spracujeme na cesto. Ak by bolo príliš riedke, pomôžeme si pridaním trochu múky. Vypracujeme tuhšie cesto s konzistenciou podobnou ako linecké a vložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme jablčnú náplň. Jablká zbavíme jadrovníka, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V mise ich zamiešame s hrozienkami a citrónovou šťavou.


Cesto si vyvaľkáme na cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska, ktorými vystelieme maslom vytretú formu na muffiny. Do každej pripravenej mištičky dáme cesto, utlačíme ho po bokoch, naplníme jablkami, pridáme lyžičku karamelu a na vrchu vytvoríme z cesta mriežku. Pečieme na 180 stupňov približne 30 minút.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Špaldové koláče

Špaldové koláče

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.