Recepty | Tesco

Perníkový domček

Perníkový domček

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

náročné 180 minút

Čo budeme potrebovať

  • 325 g hladkej špaldovej múky
  • 125 g práškového cukru
  • 75 g tekutého medu
  • 25 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok (bielko, ktoré nám ostane,
    si odložíme do chladničky,
    budeme ho potrebovať)
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžice vlažného mlieka (stačí, ak si odlejeme
    trošku do malého hrnčeka
    a dáme na pár sekúnd do mikrovlnky)
  • 1 vajce na potieranie

Postup

Ako prvé si pripravíme med s maslom vo vodnom kúpeli. Do veľkého hrnca s vodou vložíme menší hrniec, do ktorého dáme med aj maslo. Takto sa nám med nepripáli a môžeme si zatiaľ pripraviť ostatné ingrediencie. Keď sa nám med s maslom spoja, vylejeme všetko do misy, kde sme si vopred dali všetky ostatné suroviny. Cesto spracujeme ručne na doske alebo v mise. Spracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a na hodinu odložíme do chladničky, kde nám stuhne a bude sa s ním lepšie pracovať. Cesto si po hodine rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme približne na 3 mm.


Z cesta si vykrojíme všetky časti domčeka pomocou vykrajovacej šablóny, ktorú môžete nájsť v obchodoch Tesco, alebo podľa vlastných nákresov.


Zo zvyšného cesta si môžeme povykrajovať malé perníčky, ktoré použijeme ako stojan na sviečku k domčeku, na stromček alebo ako ozdoby na striešku. Pečieme pri teplote 200 °C približne 7 až 10 minút. Prv než ich vložíte do rúry, ich potrite vajíčkom, prípadne len bielkom. Medovníčky sa budú krásne lesknúť. Z rúry ich vyberieme hneď, ako dostanú zlatistú svetlohnedú farbu.


Bielkovú polevu si pripravíme z jedného bielka a 150 g práškového cukru. Cukor si aspoň trikrát preosejeme, aby sme nemali v poleve hrudky. Môžeme použiť ručný mixér. Miešame, kým poleva nie je celkom tuhá a nesteká z lyžice.



Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Perníkový domček

Perníkový domček

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.