Recepty | Tesco

Rebarborový páj s kardamómom a tvarohom

Rebarborový páj s kardamómom a tvarohom

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Mierne náročná 2 hod. 30 min. 8 – 10

Rebarborový páj s kardamómom a tvarohom

Čo budeme potrebovať

Cesto:
  • 2 šálky hladkej múky
  • 5 PL práškového cukru
  • 1/4 ČL soli
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 5 PL vody
  • 1 rozmiešaný bielok na potieranie
  • 1 rozmiešaný žĺtok na potieranie
Náplň:
  • 500 g tvarohu
  • 4 PL cukru
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 1 vajce
  • 4 PL jogurtu alebo smotany
  • 
4 šálky nešúpanej nakrájanej rebarbory

  • 2 šálky kryštálového cukru

  • 1/2 šálky zemiakového škrobu
  • 1 ČL kardamómu

  • 1 ČL mletej škorice
  • 
štipka mletého muškátového orecha

  • 5 plátkov masla (čo najtenších)

Postup

Dobre premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo a vypracujeme jemnú mrveničku. Do nej vlejeme vodu zmiešanú s citrónovou šťavou a vymiesime pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu oddychovať v chladničke. Odoberieme približne tretinu cesta, z ktorého budeme robiť mriežku na vrch koláča. Odložíme nabok. Zo zvyšnej časti cesta vyvaľkáme kruh s priemerom o 15 – 20 cm väčším ako dno formy na pečenie. Cesto vložíme do vymastenej formy a od stredu dna smerom k okrajom ho postupne vyrovnáme, aby pod ním nezostali vzduchové bubliny. Okraje cesta zahneme a vytvarujeme okolo bočnej steny formy. Môžeme si pomôcť prehnutím časti cesta cez jej okraj. Potrieme rozmiešaným bielkom a na chvíľu vložíme do mrazničky (robíme to, aby cesto pri pečení nenasiaklo šťavu z plnky). Tvaroh zmiešame so smotanou, s vajíčkom, citrónom a cukrom. Rebarboru nakrájame na malé kúsky. Nešúpeme ju ani nepredvárame. Nasypeme ju do misy. V inej nádobe zmiešame cukor, kardamóm, škrob a škoricu, vysypeme na rebarboru a premiešame. Formu s cestom vyberieme z mrazničky, najprv do nej uložíme tvarohovú náplň. Rebarborovú náplň vysypeme na tvarohovú, zarovnáme a navrch poukladáme plátky masla. Pásy cesta na mriežku ukladáme striedavo zvislo a vodorovne. Vrchné cesto po obvode pozatláčame vidličkou, aby sa spojilo s vonkajším cestom. Prebytočné kusy odrežeme, zvyšok zarovnáme a potrieme ho žĺtkom. Pečieme 10 minút v rúre vopred vyhriatej na 200 ˚C, potom teplotu znížime na 180 ˚C a pečieme ešte 40 – 50 minút.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Rebarborový páj s kardamómom a tvarohom

Rebarborový páj s kardamómom a tvarohom

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.